Ritu's Kitchen: Turmeric Pickle Recipe \ Kachhi haldi ka achar( Fresh Turmeric Pickle) | Turmeric and Chilli Pickle Recipe by Ritu's Kitchen| हल्दी का अचार

Saturday 30 December 2017

Turmeric Pickle Recipe \ Kachhi haldi ka achar( Fresh Turmeric Pickle) | Turmeric and Chilli Pickle Recipe by Ritu's Kitchen| हल्दी का अचार

Turmeric Pickle


We always use turmeric in our recipes. Raw turmeric is really beneficial in winter, It keeps our body away from the diseases, contains many medicinal properties and you can store its pickle for a year. When eaten every day with your food you will feel warm in your body and stay healthy in winter.




few more Indian winter recipes you may like are:

METHI PARATHA,  TANDOORI ONION PARATHA  MAKKI MOOLI PARATHA

SOYA PULAO 

GARLIC CHUTNEY,  GUAVA CHUTNEY

 GINGER PICKLE

MOONG DAL FRITTERSSWEET POTATO CHAAT,  DAHI KABAB,  RAGDA PATTIES
CHANA DAL HALWACARROT HALWA 

GOND KE LADOOBESAN MAWA LADOO, DATES LADDUMAA LADOO,
METHI LADOO,

OATS BAR

Ingredients



  • 250 grams - Raw turmeric
  • 250 grams- Green chilies
  • 1/2 Liter - Mustard oil
  •  1/2 teaspoon - Red chili powder
  • 1 tablespoon - Fenugreek seeds
  • 1 tablespoon Mustard seeds
  • 2 tablespoons - Fennel seeds
  • 1/4 teaspoon - Asafoetida
  • Salt to taste



How To Make


First, wash the raw turmeric and green chilies.
Wipe it with a clean cloth, peel them after they are dry.

Take mustard seeds, fenugreek seeds, fennel seeds and grind them into the mixer. (make a coarse powder)
Heat mustard oil in a Kadai.
When the oil is hot, turn off the gas.
After 2 minutes, put the asafoetida and powder in the Kadhi.
Immediately add chopped turmeric and chilies in it.
Add salt and red chili powder and mix them.


When it cools down, keep it in a glass jar.
After 3 days you can use it.





हिंदी में पढ़ने के लिए देखें 

कच्ची हल्दी का अचार |   



 कच्ची हल्दी का उपयोग हज़ारों सालों से लोग सर्दियों में करते आ रहे हैं। | गठिया, मधुमेह रोगियों के लिए लाभकारी हैं,  इसमें फंगल इंफेक्शन रोकने के गुण होते है। आज आप  हल्दी के अचार को बनाने का तरीका पढ़े और अपने घर में बनाकर इसका सेवन भी करें । इसे आप आराम से 6 महीने तक इस्तेमाल कर सकते हैं,  अगर आप इसे तुरंत बनाकर खाना चाहते है तो तेल की मात्रा कम ही रखें ।
             

सर्दियों के पकवान बनाने के लिए देखें 



सामग्री 



  • 250 ग्राम कच्ची हल्दी 
  • 250 ग्राम हरी मिर्च
  • 1/2 लीटर सरसों का तेल
  •  1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर 
  • 1/4 छोटा चम्मच हींग
  • 1 बड़ा चम्मच साबुत मेथी
  • 1 बड़ा चम्मच राई
  • 2 बड़ा चम्मच सौंफ
  • स्वादानुसार नमक



बनाने का तरीका


सबसे पहले कच्ची हल्दी और हरी मिर्च को अच्छी तरह से धो लें।   मक्की मूली की रोटी बनाने का तरीका
साफ़ कपड़े से पोंछ लें जब पानी सूख जाए तब उसे छीलकर कद्दूकस कर लें।




 एक कड़ाई में सरसों के तेल को गर्म करें । मेथी की रोटी बनाने का तरीका 
जब तेल अच्छे से गरम हो जाए तब गैस बंद कर दें ।
राई, मेथी सौंफ तीनों को दरदरा कर के मिक्सी में पीस लें।
तेल गरम होने के 2 मिनिट बाद हींग व दरदरा पावडर कड़ाई में डाल लें।
तुरंत ही कद्दूकस किया हुआ हल्दी व कटी मिर्च डाल लें। नमक व लाल मिर्च पाउडर  डालें और मिलाए ।


 जब यह ठंडा हो जाए तब इसे एक कांच के जार में भरकर रख दें ।
3 दिन के बाद आप इसे खाने में इस्तेमाल कर सकते हैं।




मेथी लड्डू 
डॉयफ्रूईट  लड्डू ( बिना चीनी के )
कैरेमल लड्डू 

No comments:

Post a Comment

doodh ke ladoo | Dudh ke laddu | Rajasthani dudh Ladoo | Indian boondi ladoo | Traditional Boondi Ladoo Recipe

 Rajasthani Doodh Ladoo | रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए देखें   Boondi laddus are the favorite of Ganesh ji.  Doodh Boondi ladoos  are very m...