MALADU
Ladoo made in a microwave just in 15 minutes. It is a South Indian Ladoo recipe.
It is very easy, healthy and nutritious for your family.
Try more Ladoo Recipe:-
Makes 11-12 ladoo
Total time 15 minutes
Ingredients
1 cup - Roasted gram
1/2 cup - Ghee (approx)
1/2 cup - Sugar
1/4 tsp - Cardamom powder
1/4 cup - Chopped cashew nuts
How to make
Grind roasted gram in a mixer.
Now put ghee in a microwave safe bowl.
Heat it for 1 minute in a microwave now keep ghee aside.
Now take another big a micro safe bowl, put gram powder in it.
Then mix 1/2 amount of ghee in it
Put it in a microwave for 1 minute, after 1 minute we will take it out.
Then again add ghee (as per requirement) in it and stir well.
Put it in for 1 minute in a microwave.
repeat this 3 - 4 times until gram flour is roasted.
When the gram flour is roasted you will get the aroma.
Now add sugar in the gram flour, stir well and microwave for a minute .if needed then add more ghee in it.
Now microwave the gram flour for one last time.
Keep it aside to cool down. When it is lukewarm then make a round Ladoo.
note:-
Do not keep it in the microwave for more than 1 minute.
The Quantity of ghee and sugar can be reduced according to your taste
RECIPE IN HINDI
मात्रा -11 से 12
बनाने का समय -15 मिनिट
सामग्री
1 कप भुने चने
1/2 कप घी
1/2 कप चीनी
1/4 छोटा चम्मच इलायची पाउडर
1/4 कप कटे हुए काजू
बनाने का तरीका
भुने हुए चनों को मिक्सी मे दरदरा पीस लें ।
अब एक माइक्रोसेफ बर्तन में घी डालकर माइक्रोवेव मे 1 मिनिट के लिए गरम करें फिर घी को एक तरफ रख लें ।
अब दूसरा बड़ा माइक्रोसेफ बर्तन लें ,इसमें चना पाउडर डाले ।
फिर इसमें 1/ 2 मात्रा घी की मिलाए ।
1 मिनट के लिए इसे माइक्रोवेव में रखेंगे 1 मिनट के बाद उसे निकाल लें ।
फिर चना पाउडर के मिक्षण मे आवश्यकतानुसार और घी अच्छे से मिलाए ।
1 मिनट माइक्रोवेव में रखें। इसी तरह 3-4 बार माइक्रोवेव मे रखें जब तक बेसन भूने ।
जब बेसन भून जाए तब बेसन मे से खुशबू आने लगती हैं।
अब बेसन मे चीनी मिलाए फिर 1 मिनिट के लिए माइक्रोवेव करें व आवश्यकता हो तो और घी भी मिला सकते हैं ।
अब अंतिम बार आवश्यकता होने पर बेसन के मिक्षण को माइक्रोवेव करें ।
मिक्षण को हल्का ठंडा होने के लिए एक तरफ रखें । जब यह हल्का गर्म होगा तभी गोल-गोल लड्डू बना लें।
नोट:-
1 मिनट से ज्यादा इसे माइक्रोवेव में नहीं रखें।
घी व चीनी की मात्रा आवश्यकतानुसार कम या ज्यादा कर सकते हैं।
No comments:
Post a Comment