Ritu's Kitchen: Maladu / Maa Ladoo / Roasted Gram Ladoo / Pottukadala Ladoo in Microwave

Saturday, 28 October 2017

Maladu / Maa Ladoo / Roasted Gram Ladoo / Pottukadala Ladoo in Microwave

MALADU


Ladoo made in a microwave just in 15 minutes. It is a South Indian Ladoo recipe.
It is very easy, healthy and nutritious for your family.



Try more Ladoo Recipe:-


Makes 11-12  ladoo
Total time  15 minutes

Ingredients


 1 cup - Roasted gram
 1/2 cup - Ghee (approx)
1/2  cup - Sugar
1/4 tsp - Cardamom powder
1/4 cup - Chopped cashew nuts


How to make


Grind roasted gram in a mixer.

Now put ghee in a microwave safe bowl.

Heat it for 1 minute in a  microwave now keep ghee aside.

Now take another big a micro safe bowl, put gram powder in it.

 Then mix 1/2 amount of ghee in it

 Put it in a microwave for 1 minute, after 1 minute we will take it out.

Then again add ghee (as per requirement) in it and stir well.

Put it in for 1 minute in a microwave.

repeat this  3 - 4 times until gram flour is roasted.

When the gram flour is roasted you will get the aroma.

Now add sugar in the gram flour, stir well and microwave for a minute .if  needed then add more ghee in it.

Now microwave the gram flour for one last time.



Keep it aside to cool down. When it is lukewarm then make a round Ladoo.

 note:-


Do not keep it in the microwave for more than 1 minute.
 The Quantity of ghee and sugar can be reduced according to your taste


RECIPE IN HINDI


 मात्रा -11 से 12
बनाने का समय -15 मिनिट

सामग्री


 1 कप भुने चने 
 1/2 कप घी 
1/2 कप चीनी 
1/4 छोटा चम्मच इलायची पाउडर 
1/4 कप कटे हुए काजू


बनाने का तरीका


भुने हुए चनों को मिक्सी मे दरदरा पीस लें ।
अब एक माइक्रोसेफ बर्तन में घी  डालकर माइक्रोवेव मे 1 मिनिट के लिए गरम करें फिर घी को एक तरफ रख लें ।

अब दूसरा बड़ा माइक्रोसेफ बर्तन लें ,इसमें चना पाउडर डाले ।

फिर इसमें 1/ 2 मात्रा घी की मिलाए ।  

 1 मिनट के लिए इसे माइक्रोवेव में रखेंगे 1 मिनट के बाद उसे निकाल लें ।

फिर चना पाउडर के मिक्षण मे आवश्यकतानुसार   और घी अच्छे से मिलाए ।

1 मिनट माइक्रोवेव में रखें। इसी तरह 3-4 बार माइक्रोवेव मे रखें जब तक बेसन भूने ।

जब बेसन भून जाए तब बेसन मे से खुशबू आने लगती हैं।

अब बेसन मे चीनी मिलाए फिर 1 मिनिट के लिए माइक्रोवेव करें व आवश्यकता हो तो और घी भी मिला सकते हैं ।

अब अंतिम बार आवश्यकता होने पर बेसन के मिक्षण को माइक्रोवेव करें । 

मिक्षण को हल्का ठंडा होने के लिए एक तरफ रखें । जब यह हल्का गर्म होगा  तभी गोल-गोल लड्डू बना लें।

 नोट:-

1 मिनट से ज्यादा इसे माइक्रोवेव में नहीं रखें।

घी व चीनी की मात्रा आवश्यकतानुसार कम या ज्यादा कर सकते हैं।

No comments:

Post a Comment

doodh ke ladoo | Dudh ke laddu | Rajasthani dudh Ladoo | Indian boondi ladoo | Traditional Boondi Ladoo Recipe

 Rajasthani Doodh Ladoo | रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए देखें   Boondi laddus are the favorite of Ganesh ji.  Doodh Boondi ladoos  are very m...