Ritu's Kitchen: Tandoori Onion Roti Recipe/tandoori onion roti video recipe / Onion Paratha Recipe / how to make tandoori roti /Indian Bread / तंदूरी प्याज रोटी

Monday, 2 October 2017

Tandoori Onion Roti Recipe/tandoori onion roti video recipe / Onion Paratha Recipe / how to make tandoori roti /Indian Bread / तंदूरी प्याज रोटी


My children’s favorite Sunday breakfast. They are very fond of it.
 It has Contains fiber, carbohydrates, good fats and proteins.





Ingredients




  • 750 gram of wheat flour dough
  • 8 to 10 chopped onions
  • 3 to 4 chopped green chilies
  • 2 tsp Red Chili Powder
  • 1 teaspoon coriander powder
  • 1/2 teaspoon black pepper powder
  • Salt to taste
  • 2 teaspoons oil
  • 1/2 cup water
  • Ghee as needed




How To Make Tandoori Onion Roti



We need fresh wheat dough to make the Roti.

Finely chop the onion and green chilies on a plate.

Meanwhile, the oven will preheat for about 10 minutes to 250 Celsius and keep the oven tray too.

Mix all the dry spices in the chopped onions.



The tray will be taken out of the oven and will apply the oil. Divide the dough into medium sized roundels.




Press that dough over the onion.



Apply water on your palms and give a round or oval shape to the roti.



Gently take the roti with the help of your hands.
Then put it on the tray and keep the tray in the oven.




It takes 10 to 15 minutes to prepare the roti.
In the same way, the rest of the roti will be made.
Enjoy the roti with yogurt or butter.


Similar Recipes

Methi Paratha                                                                                           



Makki Mooli Ka Doda





                                                                                         




RECIPE IN HINDI



 तंदूरी प्याज की रोटी




सामग्री



  • 750 ग्राम गेहूं आटा 
  • 8 से 10 कटा प्याज
  • 3 से 4 कटा हुआ हरी मिर्च
  • 2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर
  • 1 चम्मच धनिया पाउडर
  • 1/2 चम्मच काली मिर्च पाउडर
  • नमक स्वाद अनुसार
  • 2 चम्मच तेल
  • 1/2 कप पानी
  • घी की जरूरत के अनुसार

 तंदूरी प्याज रोटी बनाने का तरीका



रोटी बनाने के लिए हम गेहूं का ताजे आटा गूथे।

एक प्लेट में प्याज और हरी मिर्च को बारीक काटें।

इस बीच, ओवन लगभग 10 मिनट तक 250 डिग्री सेल्सियस के लिए प्रीहेट करेे व ट्रे भी ओवन मे रखे।

कटे हुए प्याज में सभी सूखे मसालों को मिलाए।



ट्रे को ओवन से निकाले और तेल लगाए।

आटा को मध्यम आकार के गोलों में विभाजित करें।



प्याज पर आटे की लोई को रखें।

अपने हथेलियों पर पानी लगाए और दबाते हुए रोटी को गोल या अंडाकार दें।



धीरे से अपने हाथों की सहायता से रोटी को सावधानी से ट्रे पर रख दीजिए।




ट्रे को ओवन में रखें।



रोटी तैयार करने में 10 से 15 मिनट लगते हैं।

उसी तरह, बाकी सभी रोटी बना ले।

दही या मक्खन के साथ रोटियों का आनंद ले।



विभिन्न तरह की रोटी रेसिपी


मेथी का परांठा



मक्की मूली का डोड़ा









No comments:

Post a Comment

doodh ke ladoo | Dudh ke laddu | Rajasthani dudh Ladoo | Indian boondi ladoo | Traditional Boondi Ladoo Recipe

 Rajasthani Doodh Ladoo | रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए देखें   Boondi laddus are the favorite of Ganesh ji.  Doodh Boondi ladoos  are very m...