Ritu's Kitchen: Homemade Energy Bar Recipe / Oats Bar Recipe / how to make energy bar / एनजीं बार रेसिपी

Thursday, 23 November 2017

Homemade Energy Bar Recipe / Oats Bar Recipe / how to make energy bar / एनजीं बार रेसिपी

Energy Bar/ Oats Bar


Energy Bar full of healthy oats and nuts is a very simple and super delicious recipe. Energy Bars are wholesome food that is made from nuts, cereals. When you make this at your home, you can add healthy and right ingredients in it.





Ingredients



  • 15 cashew nuts
  • 15 almonds
  • 15 raisins
  • 15 walnuts
  • 4-5 tablespoon honey
  • 4 tablespoon oats
  • 2 tablespoon melon seeds
  • 1 tablespoon sesame seeds
  • 1 tablespoon poppy seeds


How To Make


Cut cashew nuts, walnuts, almonds, or whatever dry fruits you like, put it in honey and keep it in a jar for 4 to 5 days.


After 5 days we will make this Energy Bar.
Roast the oats in a non-stick pan and take it out in a vessel.


Then roast poppy seeds and melon seeds in the nonstick pan and mix them in oats.


In the same way, white sesame seeds are also roasted.
Mix it in oats too.

Put honey mixed dry fruits in the same vessel as well.

Mix all the ingredients well together.

Put this mixture on a plastic sheet and cover it with another plastic sheet and make a thin slab with the help of rolling.


Now keep it cool in the fridge.
 After 4 to 5 hours take it out and cut it into the desired shape and it is ready to eat.


RECIPE IN HINDI

एनजीं बार


साम्रगी



  • 15 काजू
  • 15 बादाम
  • 15 किशमिश
  •  15 अखरोट
  • 4 -5 बड़े चम्मच शहद
  • 4 बड़े चम्मच ओट्स 
  • 2 बड़े चम्मच तरबूज के बीज 
  • एक बड़ा चम्मच सफेद तिल
  • एक बड़ा चम्मच खसखस




बनाने का तरीका


काजू, बादाम, अखरोट, किशमिश या जो भी सूखा मेवा आप पसंद करें उसे मोटा मोटा काटकर शहद में डालकर 4 से 5 दिन के लिए डिब्बे मे बंद करके रख दे ।


5 दिन के बाद हम यह बार बनाएगें ।

नॉन स्टिक पैन में ओट्स को हल्का भून लें और एक बर्तन में निकाल लें ।


फिर खसखस, तरबूज के बीज नानस्टिक पेन में भूने व ओट्स  में मिला दें ।



इसमें इसी तरह से सफेद तिल भी सेंक लेते हैं।

इसे भी ओट्स में मिला दे ।

इसी बर्तन में ही शहद वाले मेवे  भी डाल दे ।

सारी सामग्री को आपस में अच्छी तरह से  मिला लें ।

एक प्लास्टिक शीट के ऊपर इस मिश्रण को डाल दें और दूसरे प्लास्टिक शीट से ढक कर बेलन की सहायता से पतला बेल लें ।


अब इसे फ्रिज में ठंडा होने के रख दीजिए।

 4 से 5 घंटे के बाद बाहर निकाल कर उसे अपने मनचाहे आकार में काट लीजिए और यह खाने के लिए तैयार है ।


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