Ritu's Kitchen: Carrot Halwa / Gajar ka Halwa / Gajrela / How to make Gajer Halwa / गाजर का हलवा

Thursday, 15 February 2018

Carrot Halwa / Gajar ka Halwa / Gajrela / How to make Gajer Halwa / गाजर का हलवा

Gajar ka Halwa/ Carrot Halwa 


This is an Indian sweet, which is specially made in the winter on festivals and special occasions. It is a simple dessert made from carrots, milk, ghee, and sugar, which are liked by everyone.
However, nowadays, we all want to make quick halwa, but today we will make this halwa just like our grandmother used to make. We will cook carrot with milk in a heavy bottom embroidery (Kadhai), which will give us all the properties of carrot and milk. I have not used milkmaid or milk powder in halwa. Believe me, this halwa is also rich in nutrition. Eat a limited quantity and enjoy it on every special occasion.








Preparation time: 10 minutes
 Cook time: 1 hour 45 minutes
Total time: 1 hour 55 minutes

Ingredients


  • 1 kg - Carrots
  • 1 1/2 liters - Milk (full-fat milk )
  • 4 tbsp Ghee
  • 1 cup - Sugar
  • 3 tablespoons - Chopped cashew nuts
  • 1/2 teaspoon Cardamom powder


How to make


Wash the carrots, Now peel and chop the carrots and mix in the grinder or grate it with  a grater.




Put the carrot and milk. in the heavy bottom pan(kadhai).


Boil the milk on a high flame.

When it starts to boil. Leave the halwa on a low flame until the milk gets absorbed and stir occasionally.

When milk is absorbed, add sugar to it.


When 3/4th of the sugar water gets dried add ghee in it and cook the halwa.





Now add chopped cashews and cardamom powder



 and mix it and serve hot.



Note:-


After you make this halwa you can keep it in  a refrigerator for 10 to 15 days

RECIPE IN HINDI

 गाजर का हलवा 


यह एक भारतीय मिठाई  हैं ,जो खास मौकों, त्योहारों पर सर्दियों में बनाया जाता है । यह गाजर ,दूध, घी और चीनी से बनने वाली सरल मिठाई है  जो बच्चों से लेकर बूढ़े सब शौक से खाते हैं ।
वैसे तो आजकल सभी फटाफट  हलवा बनाना चाहते हैं लेकिन आज हम इस हलवे को वैसे ही बनाएंगे जैसे हमारी दादी- नानी बनाया करती थी । हम एक भारी तले की कढ़ाई में गाजर को दूध के साथ पकाएंगे जिससे गाजर और दूध के  सभी गुण हमें मिलेंगे । मैंने हलवे में मिल्कमेड या मिल्क पाउडर का  उपयोग  नहीं किया है ।  यकीन मानिए यह हलवा सेहत से भी भरपूर है ।  खास मौकों, त्योहारों पर इसे सीमित मात्रा में खाएं और आनंद लें ।



तैयारी का समय  10 मिनिट
पकाने का समय  1 घंटा 45 मिनिट
कुल समय 1 घंटा 55 मिनिट

सामग्री 



  • एक किलो - गाजर 
  • 1 1/2 लीटर - दूध (फुल क्रीम)
  •  4 बड़े चम्मच - घी 
  • 1 कप - चीनी
  •  3 बड़े चम्मच - कटे हुए काजू
  •  1/2 छोटा चम्मच इलायची पाउडर

बनाने का तरीका 


सबसे पहले गाजर को अच्छी तरह से धो लें अब गाजर को मोटा मोटा काट ले मिक्सी में  दरदरा पीस लें या कद्दूकस कर लें।


 भारी तले की कढ़ाई में गाजर और दूध को  डालकर तेज आंच पर  दूध को एक बार उबाल लें ।


अब गैस की आंच धीमी रखें।
गाजर को धीमी आंच पर तब तक के लिए छोड़ दें जब तक दूध सुख नहीं जाता बीच-बीच में इसे हिलाते रहें ।
जब दूध सूख जाए तब इसमें चीनी मिला दे ।



जब चीनी का पानी 3/4  सूख जाए तब उसमें घी डालकर हलवे को पकाए।





अब कटे हुए काजू और इलायची पाउडर डालकर मिलाएं ।

गाजर का हलवा खाने के लिए तैयार है।

गरमा - गरम सर्व करें ।


नोट :-

इस हलवे को बनाकर आप 10 से 15 दिन के लिए फ्रिज में रख सकते हैं जब भी इच्छा करें तो इसे गरमा गरम सर्व करें ।

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