Ritu's Kitchen: Cottage cheese & sweet potato kababs with guava chutney / पनीर शकरकन्दी कब़ाब विद अमरूद की चटनी

Friday 22 December 2017

Cottage cheese & sweet potato kababs with guava chutney / पनीर शकरकन्दी कब़ाब विद अमरूद की चटनी

 Cottage Cheese and Sweet Potato Kababs with Guava Chutney


Eating kebabs in winters has its own fun. Vegetarians can also enjoy eating kebabs. Today I have made kebabs with cottage cheese and sweet potato with sour-sweet spicy guava chutney. Nature has blessed us with different things to eat for every season. Enjoy everyone. I got appreciated by my children, now it's your turn.





Makes - 20 Kababs
Preparation time - 5 minutes
Cooking time - 30 minutes
Total time - 35 minutes

Ingredients of Kababs



  • 250 gm / 2 pieces - Sweet potato (Roasted)
  • 200 gm- Cottage cheese
  • 1 tablespoon  - Chopped green coriander
  • 4- Green chilies
  • 2 inch - Ginger 
  • 8- Garlic cloves
  • 1/2 teaspoon- Chat masala
  • 1/2 teaspoon - Red chili powder
  • Salt to taste
  •  1/4 teaspoon- Amchoor Powder ( Dry Mango Powder )
  •  1/2 teaspoon- Roasted cumin powder
  • 1/4 teaspoon - Black salt
  • 2 - Bread pieces
  • 2 tablespoon- Lemon juice
  • Oil (as per requirement)


Ingredients of Guava Chutney  


  • 1 large- Guava
  • A big- Tomato
  • 1 tablespoon- Lemon juice
  • 1/2 teaspoon -Roasted cumin powder
  • 1/4 teaspoon - Black salt
  • Salt to taste
  •  1/4 teaspoon- Red chili powder
  • 2  - Green chilies
  • 1"- Ginger 
  • 2 - Garlic cloves
  • 2 tablespoon- Tamarind sauce



 How to make Kabab:


Roast sweet potatoes in the oven.

peel the potato and put the pulp in a bowl.



Add cottage cheese, green chilies-ginger-garlic paste, cumin powder, green coriander, red chili powder, black salt, salt, chat masala, red chilies, Amchoor, bread and lemon juice in the bowl then mix and mash well.

Now make kababs square in shape.

When all the kebabs are ready to press them with the help of a fork.


Put the tawa on the gas.

Bake kebabs on low flame on the tawa.

When it is golden brown on one side, place the oil on the upper layer of the kabab with the help of a brush.

When the kebab is golden brown on both sides, take it out of the tawa.

Kebab is ready to serve.


How to make Guava chutney:


With the help of a fork, roast the guava and tomato on the gas. then remove their skin with the help of a knife.



 Mash the guava and tomato with the help of a fork in a bowl.
 blend the green chilies, ginger, and garlic.
Add chili-ginger-garlic paste, salt, black salt, lemon juice, red chili powder and cumin powder.


Now according to your taste of 2-3 Spoon tamarind chutney in the guava mixture.
Delicious guava chutney is ready.

Now serve kababs with grated radish and guava chutney.

           RECIPE IN HINDI




सर्दियों में कबाब खाने का अपना ही मजा है। शाकाहारी लोग भी कबाब खाने का मजा ले सकते हैं। ठंडी ठंडी सर्दी और गरमागरम कबाब इससे बढ़कर और क्या हो सकता है। आज मैंने पनीर और शकरकंदी के कबाब बनाए साथ में खट्टी-मीठी मसालेदार अमरूद की चटनी बनाई है। कुदरत ने हर मौसम के लिए खाने के लिए अलग - अलग दिया है सभी का लुत्फ उठाए। मैंने तो अपने बच्चों से तारीफ ले ली अब आप की बारी है |





कुल कबाब- 20

तैयारी का समय -5 मिनिट

बनाने का समय-30 मिनिट

कुल समय-35 मिनिट

कब़ाब की सामग्री



  • 250 ग्राम /2 बड़ी - शकरकंदी  (सिकी हुई)
  • 200 ग्राम पनीर 
  • 1 बड़ा चम्मच बारीक कटा हुआ हरा धनिया 
  • 4 हरी मिर्च 
  • 2 इंच अदरक का टुकड़ा 
  • 8 लहसुन की कलियां 
  • 1/2 चम्मच चाट मसाला 
  • 1/2 चम्मच लाल मिर्च पाउडर 
  • नमक स्वादानुसार
  •  1/4 चम्मच अमचूर पाउडर
  •  1/2 छोटा चम्मच जीरा पाउडर 
  • 1/4 छोटा चम्मच काला नमक
  • 2 ब्रेड पीस
  • 2 बड़े चम्मच नींबू का रस


अमरूद चटनी की सामग्री



  • 1 बड़ा अमरूद 
  • एक बड़ा टमाटर 
  • 1बड़ा चम्मच नींबू का रस 
  • 1/2 चम्मच  भुना जीरा पाउडर 
  • 1/4 छोटा चम्मच काला नमक 
  • नमक स्वादानुसार
  •  1/4 चम्मच लाल मिर्च पाउडर 
  • 2 छोटा चम्मच हरी मिर्च,अदरक लहसुन का पेस्ट 
  •  2 बड़े चम्मच इमली की चटनी
  •  तेल  आवश्यकतानुसार


कबाब बनाने का तरीका 


शकरकंदी को अवन में सेकें।

बर्तन में शकरकंदी छिलकर गूदा निकाल लें।

 पनीर अदरक लहसुन का पेस्ट , जीरा पावडर, हरा धनिया, लाल मिर्च पाउडर ,काला नमक, नमक, लाल मिर्च, अमचूर, ब्रेड व नींबू का रस मिक्स कर लें ।



अब इसे चौकोर आकार दें।

जब सभी कबाब बन जाए,फिर इसे कांटे की सहायता से दबा दें ।



अब तवे को गैस पर रखें और गरम होने पर तेल लगाए।

कबाब को तवे पर धीमी आंच पर सेंकेंं।

जब यह एक तरफ से सिक जाए तब कब़ाब के ऊपर की परत पर ब्रश की सहायता से तेल लगाएं।

जब कबाब दोनों तरफ से सिक जाए तब उसने तवे पर से उतार लें ।

कबाब परोसने के लिए तैयार है।

अमरूद की चटनी बनाने का तरीका


 कांटों  की सहायता से  अमरुद और टमाटर को गैस पर सेक लें।

टमाटर और अमरूद की बाहरी परत अच्छी तरह से सिक जाए  तब चाकू की सहायता से उपर की परत को उतारे ।



 एक बर्तन में अमरूद और टमाटर को कांटे की सहायता से मैश कर लें।

 हरी मिर्च, अदरक और लहसुन को मिक्सी में पीस लें।

 इसमें मिर्च अदरक लहसुन का पेस्ट, नमक, काला नमक, नींबू का रस, लाल मिर्च पाउडर और जीरा पाउडर मिला लें ।

अब इसमें अपने स्वाद के अनुसार  2-3 चम्मच इमली की चटनी अमरूद का मिश्रण में मिलाए।



चटकारेदार अमरूद की चटनी तैयार हैं।

अब कबाब को  कद्दूकस की हुई मूली और अमरूद की चटनी  के साथ परोसिए ।

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