Ritu's Kitchen: Guava Chutney Recipe / how to make guava chutney at home / अमरूद की चटनी रेसिपी

Friday, 2 February 2018

Guava Chutney Recipe / how to make guava chutney at home / अमरूद की चटनी रेसिपी

Guava chutney is very tasty, it's a tangy and spicy chutney which is eaten with kebabs, paneer tikka or parathas etc.





Ingredients 


  • 1 Large guava
  • A Large tomato
  • 1 tablespoon- Lemon juice
  • 1/2 teaspoon- Roasted cumin powder
  • 1/4 teaspoon -Black salt
  • Salt to taste
  •  1/4 teaspoon- Red chili powder
  • 2 -Green chilies
  • 1"-Ginger 
  • 2 -Garlic cloves
  • 2 tablespoon -Tamarind Chutney


How to make Guava chutney:


 With the help of a fork, roast the guava and tomato on the gas. then remove their skin with the help of a knife.


 Mash the guava and tomato with the help of a fork in a bowl.
 blend the green chilies, ginger, and garlic.
 Add chili-ginger-garlic paste, salt, black salt, lemon juice, red chili powder and cumin powder.
Now according to your taste of 2-3
Spoon tamarind chutney in the guava mixture.


Delicious guava chutney is ready.

RECIPE IN HINDI

अमरूद की चटनी का अपना अलग ही मजा है इस जायकेदार चटनी को कबाब, पनीर टिक्का या परांठा आदि के साथ खाया जाता है।

 सामग्री



  • 1 बड़ा अमरूद 
  • एक बड़ा टमाटर 
  • 1बड़ा चम्मच नींबू का रस 
  • 1/2 चम्मच  भुना जीरा पाउडर 
  • 1/4 छोटा चम्मच काला नमक 
  • नमक स्वादानुसार
  •  1/4 चम्मच लाल मिर्च पाउडर 
  • 2 छोटा चम्मच हरी मिर्च,अदरक लहसुन का पेस्ट
  •  2 बड़े चम्मच इमली की चटनी
  •  तेल  आवश्यकतानुसार

अमरूद की चटनी बनाने का तरीका


 कांटों  की सहायता से  अमरुद और टमाटर को गैस पर सेक लें।

टमाटर और अमरूद की बाहरी परत अच्छी तरह से सिक जाए  तब चाकू की सहायता से उपर की परत को उतारे ।



 एक बर्तन में अमरूद और टमाटर को कांटे की सहायता से मैश कर लें।

 हरी मिर्च, अदरक और लहसुन को मिक्सी में पीस लें।

 इसमें मिर्च अदरक लहसुन का पेस्ट, नमक, काला नमक, नींबू का रस, लाल मिर्च पाउडर और जीरा पाउडर मिला लें ।

अब इसमें अपने स्वाद के अनुसार  2-3 चम्मच इमली की चटनी अमरूद का मिश्रण में मिलाए।



चटकारेदार अमरूद की चटनी तैयार हैं।





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