Ritu's Kitchen: Chutney Veg Sandwich Recipe / how to make veg grilled sandwich recipe / chutney sandwich recipe /चटनी सैंडविच / चटनी वेज ग्रिल्ड सैंडविच

Tuesday, 24 April 2018

Chutney Veg Sandwich Recipe / how to make veg grilled sandwich recipe / chutney sandwich recipe /चटनी सैंडविच / चटनी वेज ग्रिल्ड सैंडविच

 Chutney Veg Sandwich Recipe


 Green Coriander is a good source of fiber, magnesium, iron and for a proper functioning of the digestive system.
Calcium is also present in it. I know about coriander's benefits. So, I thought of making a Chutney Veg Grill sandwich.
Children liked it and the stomach was also full. You should also try this sandwich once.



Preparation time - 10 minutes
Cooking time  - 10 minutes
Total time - 20 minutes
For 4 persons





Ingredients:

Sandwich filling

  • Onion (chopped) -1 cup
  • Tomato(chopped) - 1 cup
  • Capsicum (finely chopped) - 1
  • Red chili powder 1/4 teaspoon
  • Salt to taste
  • Chaat masala 1/2 teaspoon


Coriander and coconut sauce

  • Fresh Coriander - 1/2 Cup
  • Coconut - 1/4 cup
  • Green chili - 3
  • Garlic cloves - 7 to 8
  • Tomato-1
  • Salt to taste
  • Lemon juice- 2 teaspoon
  • Water (as required)


  • Brown bread / Multigrain bread  - 16 pieces
  • Ghee/Clarified butter  -2 tablespoons (to apply on a sandwich)

How to make :


 Make coconut and coriander sauce


Put all the ingredients of chutney in a mixer jar and grind it.


Do not dilute the sauce so much otherwise, the bread will break. If the chutney is thick, the sandwich will look dry, so keep the chutney at medium density.

 Now take the sauce in a bowl.



How to make Sandwich 


Cut the onion, tomatoes, and capsicum finely.


Mix all the vegetables in a bowl.

Now add chat masala, red chili powder, and salt and mix it and when the spices get in the vegetables then it is ready to fill in the sandwich.



Apply  Clarified butter(ghee) on the sandwich maker.

Apply 1 teaspoon sauce on bread.




 and then add sandwich filling.





Then put the sauce on the second bread and put it on the bread.

Now apply ghee on the bread and keep it in the sandwich maker.

The sandwich is ready to eat when sandwiches are roasted from both sides.



Note:-


You can add spice according to taste.
If you do not pay much attention to nutrition, then put some mayonnaise or cheese slice in the sandwich
Ghee is healthier than the market's butter, so I used ghee.


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RECIPE IN HINDI


चटनी सैंडविच / चटनी वेज ग्रिल्ड सैंडविच 



हरा धनिया फाइबर, मैग्नीशियम और आयरन का अच्छा स्रोत होने के साथ पाचनतंत्र को दुरुस्त रखने वाला होता हैं।
 खाने का स्वाद  बढ़ाने वाले धनिए मे मैग्नीशियम और कैल्शियम और आयरन भी कई गुना होता हैं ।
धनिए में इतने गुण जानकर मैंने चटनी वेज ग्रिल सैंडविच बनाने का सोचा।
बच्चों को बहुत पसंद आए और पेट भी भर गया। आप भी एक बार यह सैंडविच ज़रूर बनाए।




तैयारी का समय - 10 मिनिट
बनाने का समय - 10 मिनिट
कुल समय - 20 मिनिट
4 व्यक्तियों के लिए

साम्रगी


 सैंडविच भरावन

  •  प्याज़  ( बारीक़  कटा  हुआ )  -1 कप
  • टमाटर (बारीक़  कटा  हुआ ) -  1कप 
  • शिमला मिर्च (बारीक कटी हुई) - 1
  • लाल मिर्च पाउडर 1/4 चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • चाट मसाला 1/ 2  चम्मच


धनिया और नारियल चटनी


  • ताजा धनिया -1/2 कप
  • नारियल - 1/4 कप
  • हरी मिर्च - 3
  • लहसुन कलियां - 7-8
  • टमाटर -1
  • नमक स्वादानुसार
  • नींबू का रस -2 छोटे चम्मच 
  • पानी (आवश्यकतानुसार)


बाउन ब्रेड / मल्टीग्रेन ब्रेड -16 पीस
घी -2  बड़े  चम्मच  (सैंडविच पर लगाने के लिए)

बनाने का तरीका 


नारियल व धनिये की चटनी बनाने का तरीका


मिक्सी जार मे  चटनी की सभी सामग्री डाले व पीस लें ।

चटनी को ज्यादा पतला नहीं करें अन्यथा  ब्रेड के टूटने का डर रहेगा । चटनी गाढ़ा होने पर सैंडविच सूखा लगेगा इसलिए चटनी का घोल मध्यम ही रखें।
 अब एक कटोरी में चटनी निकाल लें ।


प्याज़, टमाटर और  शिमला मिर्च को बारीक काटे।

एक बर्तन में  सभी सब्जियां मिला लें।

अब चाट मसाला, लाल मिर्च पाउडर, और  नमक डालकर मिलाएं और जब मसाले सब्जियों  मे मिल जाए तब यह सैंडविच में भरने के लिए तैयार है ।



सैडविच मेकर पर घी लगाएं ।

ब्रेड पर 1 चम्मच चटनी लगाएं




 फिर सब्जियों का मसाला डालें



फिर दूसरी ब्रेड पर चटनी लगाएं और भरावन वाली ब्रेड पर रख दे।

अब ब्रेड पर घी लगाए व सैडविच मेकर मे सिकने के लिए रख ले।



जब दोनों तरफ से सैंडविच सिक जाए तब सैड़विच खाने के लिए तैयार है।



नोट:-


आप मसाला कम या ज्यादा अपने स्वाद के अनुसार कर सकते हैं।
अगर आप चाहे तो आप सैंडविच मे मेयोनीज या  चीज़  को डालें।
घी बाजार के मक्खन से ज्यादा स्वास्थ्यवर्दक होता हैं इसलिए मैंने घी इस्तेमाल किया है ।       


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