Ritu's Kitchen: Paneer Lababdar Recipe / North Indian Paneer Recipe/Indian Cottage Cheese Lababdar / Paneer lababdar recipe in hindi /पनीर लबाबदार

Thursday, 5 July 2018

Paneer Lababdar Recipe / North Indian Paneer Recipe/Indian Cottage Cheese Lababdar / Paneer lababdar recipe in hindi /पनीर लबाबदार


Paneer Lababdar/Cottage Cheese Lababdar 

Paneer is made in many ways, whenever a guest comes to our house, the paneer is definitely made.
Now, this time, I am describing a delicious recipe of cottage cheese,
As always, this vegetable has been made considering our health and flavor.





Preparation time-8 minutes
Cook time -25 minutes
Total time - 33 minutes
For 4 persons

Ingredients


  • Cottage Cheese (Paneer) - 400 gms
  • Onions - 2
  • Tomatoes -3
  • Garlic Cloves - 10 to 12
  • Red Chilli Powder - 1/4 Tablespoon
  • Black pepper powder - 1/4 teaspoon
  • Kashmiri Chilli - 1/2 teaspoon
  • Salt to taste
  • Kasoori Methi( Dry Fenugreek Leaves) - 1 teaspoon
  • Green cardamom - 2
  • Clove-3
  • Cuddapah Almond (Chironji) - 1 teaspoon
  • Oil - 2 1/2 large spoons
  • Cream (Homemade Malai) - 2 teaspoons
  • Curd - 2 teaspoons

How To Make


To make gravy

Grind onion, tomatoes, garlic, black pepper and red chili powder in a mixer.


Put 1 1/2 cup of water in a vessel and heat it, when the water becomes warm, then add chopped pieces of cheese in it, and close the gas.


Add 1 1/2 tbsp of oil in a pan and heat it and add a masala and fry it well.


When the masala stops sticking to the pan, turn off the gas.


when masala cools down, Grind it again also add the cardamom, cloves and 1/2 cup cottage cheese's water and grind it.
Add the rest of the oil to the same pan and heat it, add chopped onion, Chironji ( Cuddapah almond )and fry it.


 Now, add a spoon of Kashmiri Powder to water and fry it in a pan.


Now add masala and fry it.


Now mix the cream and curd,


Kasoori methi and Pour the remaining water of the cottage cheese


Allow it to boil so fasten the flame.
Slow down the heat and put the paneer in it



 and keep it covered for 5 minutes.


Then turn off the gas.
Serve the cottage cheese with roti or naan.


enjoy!

Other Paneer Recipes

RECIPE IN HINDI


पनीर लबाबदार


पनीर की सब्जी बहुत तरीकों से बनाई जाती है,जब भी घर में कोई भी मेहमान आता  है  तब पनीर जरुर बनता है।
चलिए, इस बार पनीर लबाबदार की एक जायकेदार रेसिपी बताती हूं जिसे खाकर कोई भी वाह! कहे बिना नहीं रह पायेगा।
हमेशा की तरह इस बार भी सेहत और स्वाद को ध्यान में रखते हुए ही यह सब्ज़ी बनाई है।



तैयारी का समय -8 मिनिट
पकाने का समय -25 मिनिट
कुल समय- 33 मिनिट
4 व्यक्तियों के लिए

सामग्री


  • पनीर - 400 ग्राम
  • प्याज - 2
  • टमाटर -3
  • लहसुन कलियां - 10 से 12
  • लाल मिर्च पाउडर - 1/4 छोटा चम्मच
  • काली मिर्च पाउडर - 1/4 छोटा चम्मच
  • कश्मीरी मिर्ची - 1/2  छोटा चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • कस्तूरी मेथी - 1  छोटा चम्मच
  • हरी इलायची - 2
  • लौंग - 3
  • चिरोंजी - 1 छोटा चम्मच
  • तेल - 2 1/2 बड़ा चम्मच
  • मलाई - 2 छोटा चम्मच
  • दही - 2  छोटा चम्मच

बनाने का तरीका 

ग्रेवी  बनाने का तरीका 


मिक्सी में प्याज, टमाटर, लहसुन,काली मिर्च और लाल मिर्च पाउडर डालकर पीस लें। 
एक बर्तन में 1 1/2 कप पानी डालकर गैस पर गरम होने के लिए रखे जब पानी हल्का गरम हो जाए तब इसमें पनीर के मनचाहे आकार के टुकड़े काट कर डाल दें और गैस बंद कर दें।


एक कड़ाही में 1 1/2 बड़ा चम्मच तेल डालकर गरम करें और उसमें पीसा हुआ मसाला डालकर अच्छी तरह भूनें।



जब मसाला कड़ाही की सतह को छोड़ने लगे तब गैस बंद कर दें।


मसाले के हल्का ठंडा होने पर दुबारा से पीसें।  इस समय मसाला पीसते हुए इलायची,लौंग और 1/2 कप पनीर वाला पानी डालकर पीसें।

दुबारा उसी कड़ाही में बाकी का तेल डालकर गरम करें उसमें चिरौंजी डालकर भूनें।



कश्मीरी  पाउडर  2 चम्मच पानी मिलाकर कड़ाही में डालकर भून लें।



अब पीसा हुआ मसाला डालकर भूनें।



अब इसमें मलाई और दही को डालें।


कस्तूरी मेथी मसल कर डालें।
पनीर का बाकी बचा हुआ पानी डाल लें।


आंच तेज करके एक उबाला आने दें।
आंच धीमी करके पनीर इसमें डालकर ढककर 5 मिनिट के लिए रखे।


फिर गैस बंद कर दें। 


पनीर लबाबदार को रोटी या नान के साथ परोसें।



अन्य पनीर  रेसिपीज 
दही क़बाब 
पनीर बटर मसाला 
पनीर और शकरकंदी क़बाब विद  अमरुद चटनी 
इटालियन पनीर भुर्जी 
बेसन पिज़्ज़ा 

No comments:

Post a Comment

doodh ke ladoo | Dudh ke laddu | Rajasthani dudh Ladoo | Indian boondi ladoo | Traditional Boondi Ladoo Recipe

 Rajasthani Doodh Ladoo | रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए देखें   Boondi laddus are the favorite of Ganesh ji.  Doodh Boondi ladoos  are very m...