Whole Wheat Malai Cookies
There are many types of biscuits available in the market, but the homemade biscuit is awesome in taste.
Ingredients
- Wheat flour - 1 cup
- Semolina 1/4 cup
- Sugar (grounded) - 1/2 cup
- Cream ( homemade malai) - 1/2 cup
- Salt a pinch
- Baking Powder - 1/2 Tablespoon
- Milk - as per requirement
How to make
Add semolina in a mixer and crush it for 30 seconds.
Mix wheat flour, semolina, salt, sugar and baking powder in a bowl.
Now add cream to it and mix it with light hands.
Mix milk now as needed.
Make a roll of this dough
or cover it in a cling film and keep it in the fridge for 20 minutes.
Preheat the oven to 180degrees C for 10 minutes
During this, cut the roll with a knife in the desired shape.
Garnish with a little oil in the baking tray and put a butter paper then arrange cut piece on it.
Now keep the tray in preheat the oven for 18 to 20 minutes.
Now the crispy and golden biscuits are ready to eat.
Other cookies recipes
RECIPE IN HINDI
होलवीट मलाई कुकीज़
बाजार में अनेक प्रकार के बिस्कुट मिलते हैं पर घर पर बने हुए गेहूं के आटे, सूजी और सेहत से भरपूर मलाई का उपयोग कर बनाए हुए बिस्कुट के स्वाद की बात ही कुछ और है।
सामग्री
- गेहूं का आटा - 1 कप
- सूजी 1/4 कप
- चीनी ( पिसी हुई) - 1/2 कप
- मलाई - 1/2 कप
- नमक एक चुटकी
- बेकिंग पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच
- दूध- आवश्यकतानुसार
बनाने का तरीका
सूजी को मिक्सी में 1 बार डालकर पीस लें मात्रा 30 सैकंड के लिए।, आटा, सूजी, नमक, चीनी और बेकिंग पाउडर को एक बर्तन में डाल कर मिला लें।
अब इसमें मलाई डालकर हल्के हाथों से मिलाएं।
अब आवश्यकतानुसार ही दूध मिलाएं।
इस आटे का रोल बनाकर , लपेट कर 20 मिनिट के लिए फ्रिज में रखे।
20 मिनिट बाद ओवन को 180 पर 10 मिनिट के लिए प्रीहीट करें।
इस दौरान आटे के रोल को चाकू की सहायता से मनचाहे आकार में काट लें।
बेकिंग ट्रे में हल्का सा तेल लगाकर चिकना करें और बटर पेपर लगाकर उस पर काटे हुए पीस रखे।
अब प्रीहीट ओवन में 18 से 20 मिनिट के लिए रखे।
अब आप के खाने के लिए करारे और सुनहरे बिस्कुट तैयार है।
Nice
ReplyDeleteThank you
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