Oats and Nuts Cookies
Everyone is fond of having cookies with tea/ coffee/milk, today I have brought the recipe of Oats Cookies for you all. It is easy to make. You can also use your favorite nuts in this cookie full of healthy things which taste good.
Total time - 1 hour
Preparation time - 10 minutes
Cook time - 20 minutes
22- Cookies
Ingredients
- Oats - 3/4 cup
- Wheat flour - 3/4 cup
- Brown sugar - 1/2 cup
- Baking Powder - 1/2 Teaspoon
- Baking soda - 1/2 teaspoon
- Peanut butter - 2 tablespoons
- Melon seeds - 2 tablespoons
- Raisins - 2 tablespoons
- Almond (Coarse Powder) - 2 Tablespoons
- Cinnamon powder - 2 pinches
- Clarified butter - 3 to 4 Tablespoons
- Lukewarm milk - 1/4 cup
How To Make Soft Oats Cookies
Grind the oats in the mixer.
Grind sugar in fine flour in the mixer.
Take a big bowl.
Put oats, wheat flour, baking powder, baking soda, dry fruits and brown sugar in the bowl.
Add Clarified butter and mix it.
Now add peanut butter and mix it.
Finally, add lukewarm milk and mix it.
Cover and keep in the fridge for 30 minutes.
Preheat oven at 180 degrees for 30 minutes.
shape them as you like. If it breaks, do not panic.
You should be able to make 22 to 24 cookies.
Apply a little oil in the baking tray and then put the parchment paper ( butter paper )and keep the cookies properly(providing enough space).
Now, bake it in the oven for 15 to 20 minutes.
Cookies will be ready after 15 to 20 minutes.
note:-
You can also use ordinary sugar instead of brown sugar.
If you want, increase the quantity to 3/4 cup of sugar.
Similar Recipe
RECIPE IN HINDI
ओट्स और मेवों की कुकीज रेसिपी /ओट्स कुकीज रेसिपी
कुल समय- 1 घंटा
तैयारी का समय - 10 मिनिट
पकाने का समय - 20 मिनिट
मात्रा -22 कुकीज
सामग्री
- ओट्स - 3/4 कप
- गेहूं का आटा - 3/4 कप
- भूरी चीनी ( बाउन शुगर) - 1/2 कप
- बेकिंग पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच
- बेकिंग सोडा - 1/2 छोटा चम्मच
- पीनट बटर - 2 बड़े चम्मच
- मगज - 2 बड़े चम्मच
- किशमिश - 2 बड़े चम्मच
- बादाम (दरदरा पीसा हुआ) - 2 बड़े चम्मच
- दालचीनी पाउडर - 2 चुटकी
- देसी घी - 3 से 4 बड़े चम्मच
- गुनगुना दूध - 1/4 कप
बनाने का तरीका
ओट्स को मिक्सी में पीसकर आटा बना लें।
चीनी को भी मिक्सी में बारीक पीस लें।
एक बड़े बर्तन में ओट्स, गेहूं का आटा, बेकिंग पाउडर, बेकिंग सोडा और बाउन शुगर को डालकर अच्छी तरह मिलाएं।
देसी घी डालकर मिलाएं।
अब पीनट बटर डालकर मिलाएं।
अंत में गुनगुना दूध डालकर मिलाएं।
अब ढककर 30 मिनिट के लिए फ्रिज में आधा घंटा रख लें।
30 मिनिट के बाद अवन को 180 पर 10 मिनिट के लिए प्रीहीट करें।
आटे की लोई लेकर हल्के हाथों से दबाकर कुकीज़ का आकार दें। इसका आकार बराबर नहीं आयेगा अगर टूटने लगे तो घबराए नहीं।
इससे आप 22 से 24 कुकीज़ बना सकते हैं।
बेकिंग ट्रे में हल्का सा तेल लगाकर फिर बटर पेपर लगाकर कुकीज़ को अच्छी तरह रखे।
अब इसे अवन में 15 से 20 मिनिट के लिए बेक करें।
20 मिनिट बाद कुकीज़ बनकर तैयार है।
नोट:-
आप बाउन शुगर की जगह साधारण चीनी का इस्तेमाल भी कर सकते हैं।
अगर आप चाहें तो चीनी की मात्रा को 3/4 कप भी कर सकते हैं।
अन्य कुकीज़ रेसिपी
नान खाताई
No comments:
Post a Comment