Ritu's Kitchen: Corn panner bhurji / paneer bhurji in hindi / how to make paneer bhurji /मकई पनीर भुर्जी / पनीर भुर्जी

Friday, 13 July 2018

Corn panner bhurji / paneer bhurji in hindi / how to make paneer bhurji /मकई पनीर भुर्जी / पनीर भुर्जी

Corn Paneer Bhurji



A very quick, easy and nutritious paneer bhurji made with Indian corn. Goes well with Roti or to make Sandwiches.






Preparation Time - 5 Minutes

Cooking Time - 10 Minutes

Total Time - 15 Minutes


Ingredients



  • Onion( Chopped) - 2
  • Corn - 1/2 Cup
  • Cottage cheese (Paneer) - 1/2 Cup
  • Cumin seeds - 1/2 teaspoon
  • Red chili powder - 1/2 teaspoon
  • Turmeric powder - 1/4 teaspoon
  • Coriander powder - 1 teaspoon
  • Salt to taste
  • Oil -2 teaspoon


How to make


keep the Pan on the medium flame.

Put the oil, When oil becomes hot add cumin seeds.

when cumin seeds start cracking add chopped onion in it.



 After  30 seconds add corn in it and stir well.


when corn and onion leave the oil to add turmeric powder, red chili powder, coriander powder and salt in it and mix well.
now add paneer and stir well.



after 1 minute add 1/2 cup milk in it



 mix and cover it for 7 to 8 minutes.
when milk gets soaked in the bhurji is ready.


  Eat with roti or to make Sandwiches.


RECIPE IN HINDI


मकई पनीर भुर्जी

एक बहुत ही आसान,सरल और पौष्टिक पनीर भुर्जी जिसे मैंने भारतीय मक्का से बनाया है। इसे आप रोटी के साथ या ब्रेड में डालकर सैंडविच बनाकर खा सकते है।




तैयारी का समय - 5 मिनिट
बनाने का समय - 10 मिनिट
कुल समय - 15 मिनिट


सामग्री



  • प्याज (बारीक कटा हुआ) - 2
  • मकई - 1/2 कप
  • पनीर - 1/2 कप
  • जीरा  - 1/2 चम्मच
  • लाल मिर्च पाउडर - 1/2 चम्मच
  • हल्दी पाउडर - 1/4 चम्मच
  • धनिया पाउडर - 1 चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • तेल -2 चम्मच


बनाने का तरीका


मध्यम आंच पर कडाही रखें और तेल डालें।

जब तेल गर्म हो जाए इसमें जीरा डाल कर भूनें।

अब प्याज डालकर  हिलाएं,


30 सेकंड के बाद इसमें मक्का के दाने डालें और अच्छी तरह से मिलाएं।


जब मक्का और प्याज तेल छोड़ दें तो इसमें हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर और नमक डालकर अच्छी तरह मिलाएं।
अब पनीर डालें और अच्छी तरह से मिलाएं।



1 मिनट के बाद इसमें 1/2 कप दूध डालें  और 7 से 8 मिनट के लिए इसे ढककर रख लें।


अब आपके खाने के लिए मकई पनीर भुर्जी तैयार  है।

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