KASHMIRI PULAO
When guests suddenly arrive then immediately make Kashmiri Pulao with an easy method at home. Anybody who will eat this Pulao full of dry fruits will not be able to stop himself from appreciating.
Servers - 4
Prep Time -10 Minutes
Cooking Time - 25 Minutes
Total Time - 35 Minutes
Ingredients:-
- 1 1/2 Cup - Basmati Rice
- 3 tablespoons - Desi ghee / Clarified butter
- ½ teaspoon - Cumin
- 2 - Bay leaves
- 2 - 3 - Cardamom
- 2 inches - Cinnamon
- 3 - 4 - Cloves
- 25 - 30 - Cashew nut
- 25 - 30 - Raisins
- 2 large - Onions (long and thin sliced)
- 12 -13 Garlic Cloves - Garlic Paste
- 3 cups - Water
- Salt to Taste
- 2 tsp - Milk
- 5-7 Drops - Kewra Essence
How To Make:-
Wash rice and soak it in water for 15 minutes and keep aside.Put kadhai/wok on high flame.
Add 1 1/2 large spoon of ghee and heat it.
When the ghee is heated, add long and thin sliced onions when onions are golden brown in color then take them out and take them on a plate.
Now, put rest of the ghee in the kadhai / Wok and heat it on a middle flame.
When it hot enough add, Bay leaves, cardamom, black cardamom, cloves, cinnamon, and cumin. when it gives aroma.
Put garlic in it and roast. Don't cook the garlic too much.
Now add cashews and raisins in it and fry for 1 minute.
Now put water and salt and keep it covered.
When it starts boiling, Add soaked (drained) rice in it and keep it covered. After 10-15 minutes,
when the rice is soaked in water.
Mix milk and Kewra Essence in a bowl and put it around the edges of the kadhai / Wok.
Cover it for 2 minutes.
When serving Kashmiri Pulao, garnish with fried brown onion.
Recipe In Hindi
अचानक जब घर में मेहमान आ जाए तो फटाफटआसान तरीके से कश्मीरी पुलाव घर पर ही बनाए । सूखे मेवों से भरपूर पुलाव जो भी खाएगा वह आपकी तारीफ किए बिना नहीं रह पाएगा |4 व्यक्तियो के लिए
तैयारी का समय - 10 मिनिट
पकाने का समय - 25 मिनिट
कुल समय - 35 मिनिट
सामग्री
- 1 1/2 कप - बासमती चावल
- 3 बडे चम्मच - देसी घी
- 1/2 चम्मच - जीरा
- 2 - तेजपत्ता
- 1 - बड़ी इलायची
- 2 - 3 - इलायची
- 2 इंच - दालचीनी
- 3 - 4 - लौंग
- 25 - 30 - काजू
- 25 - 30 - किशमिश
- 2 बडे - प्याज (लंबे व पतले कटे हुए)
- 12 -13 लहसुन की कलियां - लहसुन का पेस्ट
- 3 कप -पानी
- स्वादनुसार - नमक
- 2 छोटे चम्मच - दूध
- 5 -7 बूदें - केवड़ा एसेंस
बनाने का तरीका
चावल को धोकर पानी में 15 मिनिट भिगोकर रखें।
कढ़ाई को तेज आंच पर रखें ।
1 1/2 बडा चम्मच घी डालकर गरम करें।
घी गरम होते ही लंबे - पतले कटे हुए प्याज डालें ।
आंच धीमी करें ।
प्याज चम्मच की सहायता से हिलाते रहे ।
प्याज जब सुनहरा भूरा हो जाए उसे एक प्लेट में निकाल लें ।
अब कढाई में बाकी बचा हुआ घी डाल लें ।
घी गर्म होते ही इसमें तेजपत्ता, इलायची, बड़ी ईलायची, लौंग, दालचीनी व जीरा डालकर भूने।
लहसुन डालकर भूने , लहसुन ज्यादा नहीं पकाना है ।
अब इसमे काजू और किशमिश डाल देंगे और 1 मिनिट भूने ।
अब पानी और नमक डाल देंगे व तेज आंच पर उबाल आने दें ।
जब उबाला आ जाए इसमें ( भिगे हुए चावलों में से पानी निकाल कर) चावल डाल देंगे ।
फिर जब दुबारा उबाल आए गैंस धीमी करें व ढक कर रख दें । 10 -15 मिनट के बाद जब चावल पानी सोख ले और चावल पक जाए ।
दूध व केवडा एसेंस को एक कटोरी मे मिला लें फिर कढाई के किनारों में चारों तरफ डाल दें।
2 मिनिट के लिए ढककर रख दे।
जब चावल परोसें तब तले हुए प्याज उस पर डाले।
कश्मीरी पुलाव परोसने के लिए तैयार हैं ।
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