Most people believe that Daliya is a food for the patient. This is not true. If we eat Daliya for breakfast or at night, then we can certainly live a healthy life. The Daliya is rich in fiber which is also helpful in reducing weight.
Vitamin E is very high in Daliya, which keeps your skin young. We must eat Daliya once or twice a week.
Serves:- 3
Ingredients
- Wheat Daliya 1 Cup
- Ghee 1 tbsp
- Peas 1/2 cup
- Cumin 1/2 teaspoon
- Black pepper 1/4 teaspoon
- Salt to taste
- Lemon juice 2 teaspoons
- Water 4 cups
How To Make Daliya
Put ghee in the cooker.
When ghee becomes hot add cumin seeds saute till light brown.
Now add peas.
Roast peas for 2 minutes.
Now pour Daliya in it.
After 2 minutes of roasting it will start smelling.
Now put water in it.
After 2 whistles in the cooker, put it on a low flame for 5 minutes.
When the steam leaves out of the cooker, your Daliya is ready.
Recipe in Hindi
ज्यादातर लोगों का मानना है कि दलिया बीमारों का भोजन हैं । यह बात सही नहीं है । सुबह के नाश्ते में या रात के समय अगर हम दलिया खाते हैं तो हम अवश्य एक स्वस्थ जीवन जी सकते हैं दलिया मे फाइबर की मात्रा ज्यादा होती हैं जो वजन कम करने मे भी सहायक होता है ।
दलिया में विटामिन ई की मात्रा बहुत ज्यादा होती है जो आपकी त्वचा को जवान बनाए रखता है। हफ्ते में एक या दो बार हमें दलिया जरूर खाना चाहिए।
नमकीन दलिया
सामग्री
- गेहूं का दलिया 1कप
- घी 1 बड़ा चम्मच
- मटर 1/2 कप
- जीरा 1/2 छोटा चम्मच
- काली मिर्च 1/4 छोटा चम्मच
- नमक स्वादनुसार
- नींबू का रस 2 छोटे चम्मच
- पानी 4 कप
नमकीन दलिया बनाने का तरीका
कुकर मे घी डालें ।
घी गर्म होने के बाद जीरा डाले।
जब जीरा भून जाए तब मटर डालें।
2 मिनट के लिए मटर भूने।
अब इसमें दलिया डालें।
2 मिनिट भूने अब इसमें खुशबू आनी शुरू हो जाएगी।
अब दलिए मे 4 गुना डाले।
कुकर मे 2 सीटी आने के बाद 5 मिनट के लिए धीमी आंच पर रख देंगे।
जब कुकर में से भाप निकल जाएगी तब दलिया तैयार हो जाएगा ।
No comments:
Post a Comment