Ritu's Kitchen: Mango Burfi / how to make mango burfi/ without oil and ghee mango burfi recipe/आम नारियल की बर्फी

Saturday 2 June 2018

Mango Burfi / how to make mango burfi/ without oil and ghee mango burfi recipe/आम नारियल की बर्फी

 Mango Burfi

आम की बर्फी की रेसिपी हिंदी में पढ़ने  के लिए इस पेज में नीचे देखें
Mango burfi is yummy and delicious. It's easy to make  a recipe (with pictures of every step)



Preparation time - 5 Minutes
Cooking time - 12 to 15 Minutes
Total time - 20 Minutes

Ingredients



  • 2 Mangoes (approx 1 1/2 cup puree)
  • 3/4 cup Sugar
  • 1 1/2 cup Coconut powder
  • 2/3 cup Milk powder
  • 3 tbsp Chopped almond
  • Pista for decoration



How To Make



Peel the mango, grind it into a mixer.

Now add puree and sugar to the non-stick pan and keep stirring it on high flame.


When sugar is mixed well in about 7 minutes



Slow down the flame, add chopped almonds, milk powder and coconut powder.



Keep stirring continuously until the mixture is not sticky to the pan




 After that the mango burfi is ready.

Now grease the plate with ghee and put the mixture on the plate and decorate it with chopped pistachios.



keep it cool for some time.

After cooling the mango burfi cut it in the desired shapes.



In less than 1/2 hours, you can make a wonderful mango barfi

NOTE -;

You can adjust the amount of sugar according to your taste or the sweetness of the mango.


Hope you enjoy the mango yogurt ice cream, mango salad

RECIPE IN HINDI

आम  नारियल की बर्फी



गर्मी के मौसम में आम की बात ना हो ऐसा कैसे हो सकता है?
पेश है 1/2 घंटे से भी कम समय में बनने वाली आम बफीं ।




तैयारी का समय - 5 मिनिट
पकाने का समय - 12से15 मिनिट
कुल समय - 20 मिनिट

सामग्री


  • 2 आम (लगभग 1 1/2 कप प्यूरी)
  • 3/4 कप चीनी
  • 1 1/2 कप नारियल पाउडर
  • 2/3 कप दूध पाउडर
  • 3 बड़ा चम्मच कटा हुआ बादाम
  • सजावट के लिए पिस्ता

बनाने का तरीका


आम को छीलकर, काटकर मिक्सर में पीस लें।

अब नानस्टिक कढ़ाई में आम की प्यूरी और चीनी डालकर तेज आंच पर लगातार चम्मच से हिलाते रहें।


लगभग 7 मिनिट में जब चीनी अच्छी तरह मिलाएं जाए 


इस समय आंच धीमी करें, तब कटे हुए बादाम,मिल्क पाउडर और नारियल पाउडर डालकर मिलाएं। 



लगातार हिलाते रहें जब तक मिश्रण कड़ाही से चिपकाना ना छोड़ दें तब आम बफीं तैयार है।

अब एक थाली को घी लगाकर चिकना कर लें और मिश्रण को थाली में डालकर कुछ देर ठंडा होने के लिए रखे और कटे हुए पिस्ते से सजा लें।



कुछ देर ठंडा होने पर मनचाहे आकार में काट ले।





1/2 घंटे से भी कम समय में आप बेहतरीन आम की बर्फी बना सकते हैं।

नोट:-

आम की मिठास और स्वाद के अनुसार चीनी की मात्रा को कम या ज्यादा  करें।

आशा है आम से बनी आम आइसक्रीम, आम का सलाद की रेसिपी भी आपको बेहद पसंद आएगी।

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