Mango ice cream/ Mango flavor yogurt Recipe
आम आइसक्रीम रेसिपी हिंदी में इस पेज में ही नीचे देखें
Our summers are empty without our beloved ice cream..but for all of us who are trying to eat healthily, it can be a problem because of all the condensed milk, whipped cream, sugar, preservatives etc. Present in an ice cream and these extra calories are not good for our health.
But what if I tell you that you can keep the taste and remove the extra calories...So, today we make ice cream from curd.
my children also liked it.
you can also make it.
Preparation Time 10 minutes
Ingredients:
- Hung curd -1 cup
- Mango - 1
- Honey -1/4 cup
How to make
Tie the curd in a cloth and hang it in the fridge for 8-9 hours, which will remove all the water from the curd and the yogurt will not get sour.
We will use this hung curd to make ice cream.
I have kept the Mango in the fridge for 5 to 6 hours.
Mix the hung curd in the mixer.
Now put honey and chopped mango in a mixer jar and mix for 30 seconds.
Do it three to four times with a 3-4 second gap in between. Till it becomes a soft paste.
Put it in an airtight box
and wrap the box thoroughly with a plastic sheet
And keep it in the fridge for 9 to 10 hours.
When the ice cream is ready enjoy it with your family.
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RECIPE IN HINDI
आम की आइसक्रीम / दही से आइसक्रीम बनाने का तरीका
गर्मी हो और घर में आइसक्रीम ना हो यह कैसे संभव है? लेकिन!!!!!! आइसक्रीम में कितनी सारी मलाई, कितना सारा गाढ़ा दूध और ना जाने क्या क्या होता है
इतनी कैलोरी खा कर पक्का मोटा होना है , सेहत के साथ खिलवाड़ कभी भी नहीं।।।।
अरे,, चिंता नहीं , मैं हर साल दही से आइसक्रीम बना रही हूं बिना परेशानी के खाती हूं और सबसे अच्छी बात मेरे बच्चे भी इसे पसंद करते हैं जब बेटे ने चाकलेट आइसक्रीम को छोड़कर इस आइसक्रीम की तरफ हाथ बढ़ाया तो मेरी सारी मेहनत सफल हो गई ।
एक बार आप भी जरूर बनाए
सामग्री
- पानी निकला हुआ दही -1कप
- आम - 2
- शहद -1/4 कप
बनाने का तरीका
दही को एक कपड़े में बांध कर 8-9 घंटे के लिए फ्रिज में लटका दें जिससे दही का सारा पानी निकल जाएगा और फ्रिज में दही खट्टी भी नहीं होगी।
पानी निकले हुए दही का इस्तेमाल हम आइसक्रीम बनाने के लिए करेंगे।
मैंने 5 से 6 घंटे के लिए आम को फ्रिज में रखा हैं।
मिक्सी में पानी निकला हुआ दही डालकर मिक्स करें।
अब शहद और आम को काटकर मिक्सर जार में डालें
और अच्छी तरह 30 सैकड़ मिक्सी चलाए।
लगातार मिक्सी ना चलाकर 30 - 30 सैकड़ के लिए तीन - चार बार मिक्सी चलाए। जब तक एक मुलायम पेस्ट ना बन जाए।
इसे एक एयरटाइट डिब्बे में डालें और डिब्बे को अच्छी तरह प्लास्टिक शीट से लपेट लें
और फ्रिज में 9 से 10 घंटे के लिए जमने के लिए रखे।
जब आइसक्रीम जम जाए
तब पूरे परिवार के साथ बैठकर इसका मज़ा लें।
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