Ritu's Kitchen: Yogurt banana ice cream Recipe /Banana ice cream recipe / ice cream recipe in hindi /केले की आइसक्रीम

Friday, 4 May 2018

Yogurt banana ice cream Recipe /Banana ice cream recipe / ice cream recipe in hindi /केले की आइसक्रीम

Banana Ice cream




As the summer arrives, kids start demanding for ice cream, they say mom "make your sweet and sour ice cream".
So, After the Mango ice cream, today we have made banana ice cream.
Just like the Mango ice cream you all liked, you will certainly like banana ice cream in the same way.




Ingredients:


  • Hung curd -1 cup
  • Banana- 2
  • Vanilla essence - 1/4 teaspoon
  • Honey -1/4 cup



How to make


Tie the curd in a cloth and hang it in the fridge for 8-9 hours, which will remove all the water from the curd and the yogurt will not get sour.
We will use this hung curd to make ice cream.
I have kept the bananas in the fridge for 2 hours.

Mix the hung curd in the mixer.



Now put honey, vanilla essence and chopped banana in a mixer jar and mix for  30 seconds.
Do it three to four times with a 3-4 second gap in between. Till it becomes a soft paste.





Put it in an airtight box and wrap the box thoroughly with a plastic sheet



And keep it in the fridge for 9 to 10 hours.
When the ice cream is ready enjoy it with your family.





RECIPE IN HINDI

केले  की  आइसक्रीम 


गर्मियां आते ही बच्चे आइसक्रीम मांगने लगते हैं, "मम्मी वहीं आपकी खट्टी-मीठी वाली आइसक्रीम बनाओ।" आम आइसक्रीम के बाद आज मैंने केले की आइसक्रीम बनाई है।
जैसे आम आइसक्रीम आप सभी ने बहुत पसंद की उसी तरह केले की आइसक्रीम भी आप जरूर पसंद करेंगे।







सामग्री


  • पानी निकला हुआ दही -1कप
  • केले- 2
  • वनीला एसेंस- 1/4 छोटा चम्मच
  • शहद -1/4 कप


बनाने का तरीका


दही को एक कपड़े में बांध कर 8-9 घंटे के लिए फ्रिज में लटका दें जिससे दही का सारा पानी निकल जाएगा और फ्रिज में दही खट्टी भी नहीं होगी।
पानी निकले हुए दही का इस्तेमाल हम आइसक्रीम बनाने के लिए करेंगे।
मैंने केले 2 घंटे के लिए फ्रिज में रखे हैं।

मिक्सी में पानी निकला हुआ दही डालकर मिक्स करें।


अब शहद, वनीला एसेंस और केले को काटकर मिक्सर जार में डालें



और अच्छी तरह 30 सैकड़ मिक्सी चलाए।
लगातार मिक्सी ना चलाकर 30 - 30 सैकड़ के लिए  तीन - चार बार मिक्सी चलाए। जब तक एक मुलायम पेस्ट ना बन जाए।


इसे एक एयरटाइट डिब्बे में डालें और डिब्बे को अच्छी तरह प्लास्टिक शीट से लपेट लें
और फ्रिज में 9 से 10 घंटे के लिए जमने के लिए रखे।


जब आइसक्रीम जम जाए तब पूरे परिवार के साथ बैठकर इसका मज़ा लें



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