Ritu's Kitchen: Stuffed Karela Recipe / How to make tawa fry stuffed karela recipe/ Bharwa Karela Recipe/stuffed bitter gourd recipe /stuffed karela punjabi recipe /भरवाँ करेला रेसिपी

Monday, 30 April 2018

Stuffed Karela Recipe / How to make tawa fry stuffed karela recipe/ Bharwa Karela Recipe/stuffed bitter gourd recipe /stuffed karela punjabi recipe /भरवाँ करेला रेसिपी

Tawa Fry Stuffed Kerala (Bitter Gourd)


Bitter gourd a vegetable for the summer.it is bitter in taste but it is very useful for the health. It helps to remove the toxic substances from our body. Bitter gourd  (Karela) is a healthy vegetable.
Do not let your children hop away hearing its name and neither do you.

Try this recipe once and then decide.




Preparation time - 10 minutes
Cooking time -45 minutes
Serves - 12  people




Ingredients



  • Bitter gourd (karela} -1 kg
  • Asafoetida - 1/4 tsp
  • Fennel - 1 teaspoon
  • Cumin seeds - 1 teaspoon
  • Onions (finely chopped) - 6 medium sized
  • Dry mango powder (Amchoor Powder) 1/2 Tablespoons
  • Salt to taste
  • Red Chilli Powder - 1/2 teaspoon
  • Turmeric powder - 1/4 teaspoon
  • Coriander Powder - 1 teaspoon
  • Besan - 4 tablespoons
  • Oil - 6 tablespoons
  • Clean and White thread


How to make



Wash bitter gourd (karela) thoroughly, slit it horizontally with a knife.

Apply the incision in between, take out all the seeds and put salt in the bitter gourd.
all the karelas should be kept for 4 - 5 hours.

Now wash all the bitter gourd with clean water and press the light hands to release the water from the karela and keep aside.



How to make a filling


Heat the wok on a low flame and add gram flour and roasted it well. When the gram flour smell starts coming out, take it out in a vessel.
Then add 2 teaspoons of oil in this pan and heat it, add fennel and cumin seeds and cook it and then add asafoetida.

After 3-4 seconds, add onion and fry until it turns pink in color.
Now mix all the dry spices together.



Finally, add roasted gram flour and mix well.
The filling is ready.




Let it cool down for a while
Then fill the spices together in all the karelas.
Now tie a thread on the karela so that the spices cannot get out.




Now heat the pan on low flame and add 2 tablespoons of oil.
Then put all the karelas in the pan. After 10 to 15 minutes turn over with the help of tongs. (If necessary, then add 1-1 teaspoon of oil in the middle.)


This process takes a total of 25 to 30 minutes.
When the karelas are roasted from all sides remove it from the pan.
  Stuffed karela (bitter gourd) is ready.


RECIPE IN HINDI

भरवाँ करेला रेसिपी 


गर्मियों में मिलने वाला करेला एक कड़वी सब्जियां लेकिन गुणों से भरपूर है जैसे नीम कड़वा है लेकिन सेहत के लिए बहुत गुणकारी होता है ठीक इसी तरह करेला हमारे शरीर के विषैले पदार्थों को  निकालने में मदद करता है करेला शरीर को ठंडा रखने वाली सब्ज़ी है।
तो करेले के नाम पर ना आप उछले ना अपने बच्चों को उछलने दें । एक बार इस रेसिपी को बनाए और खाएं।



तैयारी का समय  -10  मिनिट
पकाने का समय  - 45 मिनिट
12  -लोगों के लिए 

सामग्री





  • करेले -1 किलो
  • हींग - 1/4 छोटा चम्मच
  • सौंफ - 1 छोटा चम्मच
  • जीरा - 1 छोटा चम्मच
  • प्याज (बारीक कटे हुए ) - 6 मध्यम आकार के
  • अमचूर पाउडर 1/2 छोटा चम्मच
  • नमक स्वादानुसार
  • लाल मिर्च पाउडर - 1/2 छोटा चम्मच
  • हल्दी पाउडर - 1/4 छोटा चम्मच
  • धनिया पाउडर - 1 छोटा चम्मच
  • बेसन - 4 बडे चम्मच
  • तेल - 6 बड़े चम्मच
  • सफेद धागा


बनाने का तरीका

करेले अच्छी तरह से धोकर , उसके दोनों किनारों को चाकू की सहायता से काट लें।
बीच में चीरा लगाकर,सारे बीच निकला लें और करेले के अन्दर नमक लगाएं।
इसी तरह सभी करेलों को नमक लगाकर 4-5 घंटे के लिए रखे।
अब साफ पानी से सभी करेले धो लें और हल्के हाथों से दबाकर करेलों का पानी निकला लें और एक तरफ रख लें।




भरावन बनाने का तरीका




कड़ाही को धीमी आंच पर गर्म करें और बेसन को डालकर अच्छी तरह हिलाते हुए भूनें।
जब बेसन में से खुशबू आने लगें तो एक बर्तन में निकाल लें।
 फिर इसी कड़ाही में  2 छोटे चम्मच तेल डालकर गरम करें इसमें सौंफ और जीरा डालकर भून लें फिर हींग डालें।
3-4 सैकड़ों के बाद प्याज डालकर गुलाबी होने तक भूनें।
अब सभी सूखे मसाले डालकर मिलाएं।


अंत में भूनें हुए बेसन को इसमें डालकर अच्छी तरह से मसाले में मिलाएं।
भरावन का मसाला तैयार है।


थोड़ी देर ठंडा होने के लिए रखे।
फिर एक एक करके सभी करेलों में इस मसाले को भर लें।
अब करेले पर साफ, सफेद रंग के धागे से बांध लें जिससे मसाला बाहर नहीं निकल सकें।
अब तवे को धीमी आंच पर गर्म करें और 2 बड़े चम्मच तेल डालें।
फिर सभी करेले तवे पर रखें।




10- 15 मिनिटों बाद करेले  चिमटे की सहायता से पलट लें। (अगर आवश्यकता हो तभी बीच- बीच में 1-1 छोटा चम्मच तेल का डालें।)


इस प्रक्रिया में  कुल 25 से 30 मिनिट लगते हैं।
जब सभी तरफ़ से करेले सींक जाए तब तवे से उतार लें।
  भरवां करेले तैयार है।




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