Mushroom Masala
Mushroom is high in antioxidants, fiber, iron, Potassium Vitamin C etc. It is low in carbohydrates and high in fiber. This curry made with simple ingredients available at home..it is a quick and easy recipe. it is served with roti or rice.
INGREDIENTS
- 9 to 10 Mushrooms cut into 4 pieces
- 3 Tomato (grated)
- 2 Onions( cut into slice)
- 3 inch Ginger (grated)
- 2 tablespoons Garlic paste
- 2 (finely chopped ) Green chilies
- 1 1/2 tbsp Oil
- Salt to taste
- 1/2 tsp Kashmiri Chili Powder
- 2 tsp Coriander Powder
- 1/4 teaspoon Turmeric powder
- 1/2 teaspoon Red chili powder
- 1 cup water
- 2 teaspoons Tandoori kadhai masala
- Green Coriander (chopped
How to make
Add ginger garlic paste and saute for 1/2 minute.
Keep on high flame.
Add onion and saute for 1 minute.
Add tomato and mushroom, saute for 1 minute.
Now, add all the dry spices except Tandoori kadhai masala and stir and add one tablespoon of water.
saute for 2 minutes and stir again then add 1 cup water.
Now cover and cook till the vegetable leaves oil on medium flame (4 to 5 minutes in this process).
Add tandoori kadhai masala and stir and cover.
Mushroom masala will be ready to eat after 15 minutes.
Decorate with green coriander.
RECIPE IN HINDI
मशरूम मसाला
सामग्री
- 9 से 10 मशरूम
- 3 बडे टमाटर कद्दुकस किए हुए
- 2 बड़े प्याज लम्बे और पतले कटे हुए
- 3 इंच अदरक कद्दूकस किया हुआ
- 2 बड़े चम्मच लहसुन का पेस्ट
- दो बारीक कटी हुई हरी मिर्च
- 1 1/2 बड़े चम्मच तेल
- नमक स्वादानुसार
- 1/2 छोटा चम्मच कश्मीरी मिर्च पाउडर
- 2 छोटे चम्मच धनिया पाउडर
- 1/4 छोटा चम्मच हल्दी पाउडर
- 1/2 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर
- 1 कप पानी
- 2 छोटा चम्मच तंदूरी कढ़ाई मसाला
- हरा धनिया कटा हुआ
बनाने का तरीका
कढ़ाईमें तेल डालकर गर्म करें और जीरा डालें
जब जीरा हल्का भून जाए इसमें अदरक लहसुन का पेस्ट डालें।
इस समय आंच तेज रखें।
1/2 मिनिट के अंदर प्याज डालकर 1 मिनिट भूनें।
टमाटर डालकर भूनें फिर 1 मिनिट बाद मशरूम डाले और 1 मिनिट भूनें।
अब तंदूरी कढ़ाई मसाला को छोड़कर सभी सूखे मसाले डालें और 1 बड़ा चम्मच पानी डालकर हिलाएं ।
2 मिनिट भूनें अब 1 कप पानी डालकर हिलाएं।
अब ढककर मध्यम आंच पर सब्जी के तेल छोड़ने तक पकाएं।( इस प्रक्रिया में 4 -5 मिनिट लगते हैं।)
तंदूरी कढ़ाई मसाला डालकर हिलाएं और हरा धनिया डालकर ढककर रख लें।
15 मिनिट के बाद मशरूम मसाला खाने के लिए तैयार हैं ।
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