Ritu's Kitchen: Manmadhuri / मनमाधुरी /बची हुई खीर से बनाई हुई मिठाई मनमाधुरी / Manmadhuri dessert made from leftover kheer

Wednesday 14 March 2018

Manmadhuri / मनमाधुरी /बची हुई खीर से बनाई हुई मिठाई मनमाधुरी / Manmadhuri dessert made from leftover kheer

It is very tasty dessert which made from leftover Rice kheer and tastes like  Gulab jamun.




Ingredients


  • Rice kheer -1 cup
  •  Cottage cheese (Paneer) - 1 /2 cups
  • All purpose flour (Maida) -2 teaspoon
  • Cardamom - 1/4 teaspoon
  • Oil or Clarified butter - 2 tablespoon
For sugar syrup
  • Sugar -2 cup
  • Water - 1 1/2 cup
  • Lemon juice - 1 teaspoon 
  • Cardamom powder - 1/4 teaspoon

How To  Make Manmadhuri


First, make the kheer thicker.

When it becomes thick add cottage cheese, all-purpose flour, and 1/4 teaspoon cardamom powder in it.

Now mix it well.

There should be no lumps in it.

 Make 8 -10 equal size balls.

 Cover the balls with a cloth and keep aside.

Take sugar in a pan and add water.

 Keep the pan on gas on a medium flame and stir until sugar is dissolved.

Cook the syrup on a low flame till the syrup become slightly sticky.

Now add lemon juice and cardamom in it and stir.

Now turn off the gas.



Heat the appe mould on a medium flame and grease with oil or clarified butter.

Cook the ball for 5 minutes on each side on medium heat until they are golden brown. (turn each ball upside down using a wooden stick so as to cook both the sides)

Now, appe ball is ready.

Place the appe balls in the hot sugar syrup.

Heating helps the appe ball to absorb the syrup and become soft.

 Allow them to rest for 6-7 hours, serve Manmadhuri at room temperature or hot as a dessert.

Note:-
I made it made from leftover kheer.
Don't waste your food.
Eat healthy stay healthy.

RECIPE IN HINDI

यह बहुत स्वादिष्ट मिठाई जो बची हुए खीर से बनाई है इसका स्वाद कुछ गुलाबजामुन  से मिलता - जुलता  है ।


सामग्री


  • चावल की खीर -1 कप
  • पनीर - 1/2 कप
  • मैदा -2 चम्मच
  • इलायची - 1/2 चम्मच
  • तेल या घी - 2 चम्मच

चाशनी के लिए

  • चीनी -2 कप
  • पानी - 1 1/2 कप
  • नींबू का रस - 1 चम्मच
  • इलायची पाउडर-1/4 छोटा चम्मच

मनमाधुरी बनाने का तरीका

पहले खीर  को गाढ़ा करे ।

ठंडा होने पर इसमें  पनीर, मैदा और 1/4 चम्मच इलायची पाउडर मिलाएं ।

अब इसे अच्छी तरह मिलाएं

इसमें कोई भी गांठ नहीं होना चाहिए।

 8 -10 बराबर आकार के गोले बनाएं।

 गोलो को मलमल के कपड़े से ढक कर 5 मिनिट रखें।

एक बर्तन में पानी और चीनी डालकर मध्यम आंच पर रखें और हिलाए ।

जब चीनी पानी में घुल जाए और चाशनी थोड़ी गाढ़ी हो जाए ।

अब इसमें नींबू का रस और इलायची मिलाए
अब गैस बंद करें ।


 अब अप्पे बर्तन को  मध्यम आंच  रखें इसमें तेल या घी लगाए।

 अप्पे के सांचे में खीर के बने हुए गोले सेंकने के लिए रखें।

जब यह नीचे की सतह से सिंक जाए तब गोले पलट लें और हर सांचे में दो-दो बूंद घी / तेल  डालें इससे अच्छी तरह से सिंक जाएंगे । 

 जब गोले सभी तरफ से अच्छी तरह से सिंक जाएंगे तब गरम-गरम गोलों को गर्म- गर्म चाशनी में डाल लें।

6-7 घंटे तक चाशनी में डुबोकर रखें , फिर गरमागरम मनमाधुरी को  खाने के लिए परोसें।

नोट:-
अपने भोजन को बर्बाद मत करो।
इसे मैंने बची हुई खीर से बनाया है।


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