Ritu's Kitchen: Cabbage cheese sandwich recipe /sandwich recipe /पत्तागोभी चीज सैंडविच रेसिपी

Tuesday, 26 September 2017

Cabbage cheese sandwich recipe /sandwich recipe /पत्तागोभी चीज सैंडविच रेसिपी

  Cabbage Cheese Sandwich Recipe


You can have Sandwiches at any time of the day. It is a light, healthy and refreshing sandwich.








Serves- 4 people


Ingredients



  • 1 medium size - Chopped Cabbage
  • 2 1/2 tbsp - Desi Ghee / Clarified Butter
  • 16 piece - Bread
  • Half Teaspoon - Chat Masala
  • 1/4 tsp - Chili Flakes
  • 1/4 tsp - black pepper powder
  • Taste - Salt
  • 8 - Cheese Slice


How to make Cabbage Cheese Sandwich: -


Chopped the cabbage
Put a 1 tbsp of ghee in a pan.
Now put the cabbage in the pan and keep it on medium flame.
Continuous stirring it when the cabbage becomes light brown.



Then add chat masala, chili flakes, black pepper powder and salt and mix it and when the spices are mixed in cabbage, close the gas.



Put the cabbage masala on the bread, then keep a Cheese of Slice on the masala and place the other bread on top.


Now apply ghee on the bread and keep it in a sandwich maker.
The sandwich is ready to eat when it is toasted from both sides.





Note:-


You can spice up the cabbage masala according to your own taste.

If you do not want to eat too many calories, then do not put the cheese in it.

Ghee is healthier than yellow butter, so I used homemade ghee.


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 RECIPE IN HINDI


 पत्तागोभी चीज सैंडविच  




4 व्यक्तियों के लिए

साम्रगी

  • 1 मध्यम आकार की - पत्तागोभी 
  • 2 1/2 बड़ा चम्मच - देसी घी 
  • 16 पीस -ब्रैड
  • आधा चम्मच -चाट मसाला 
  • 1/4 छोटा चम्मच - चिली फ्लेक्स 
  • 1/4 छोटा चम्मच  काली मिर्च पाउडर 
  • स्वादनुसार - नमक 
  • 8- चीज स्लाइस


बनाने का तरीका 

पत्ता गोभी को बारीक काटे।
एक पैन में एक बड़ा चम्मच घी डाले।
अब इसमें कटी हुई पत्ता गोभी डाले व मध्यम आंच पर रखे ।
इसे लगातार हिलाते रहे जब पत्तागोभी हल्के भूरे रंग की हो जाए ।
तब चाट मसाला,काली मिर्च पाउडर और चिल्ली फ्लेक्स व नमक डालकर मिलाएं और जब मसाले पत्तागोभी मे मिल जाए  तब गैंस बंद कर दें।


ब्रेड पर पत्तागोभी का मसाला डालें


 उसके ऊपर चीज फिर दूसरी ब्रेड रख दे।
अब ब्रेड पर घी लगाए व सैडविच मेकर मे सिकने के लिए रख ले।
जब दोनों तरफ से सैंडविच सिक जाए तब सैड़विच खाने के लिए तैयार है।



नोट:-

आप मसाला कम या ज्यादा अपने अपने स्वाद के अनुसार कर सकते हैं।
अगर आप ज्यादा कैलोरीज नहीं खाना चाहते हैं तो आप सैंडविच मे चीज को ना डालें।
घी बाजार के मक्खन से ज्यादा स्वास्थ्यवर्दक होता हैं इसलिए मैंने घी इस्तेमाल किया है ।


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