Ritu's Kitchen: Suji Upma Recipe / Rava upma recipe / how to make suji upma indian breakfast recipe / Upma recipe /Semolina upma recipe / रवा उपमा रेसिपी / सूजी उपमा रेसिपी

Tuesday, 3 April 2018

Suji Upma Recipe / Rava upma recipe / how to make suji upma indian breakfast recipe / Upma recipe /Semolina upma recipe / रवा उपमा रेसिपी / सूजी उपमा रेसिपी

                                       SEMOLINA UPMA /SUJI UPMA /RAVA UPMA


The glycemic index of semolina is very low, so it is beneficial for diabetics and there is a lot of fiber that keeps the digestive system good.
There are plenty of vitamins, minerals, iron and other nutrients present in semolina.
This is a South Indian meal, by eating it you do not feel hungry for long and you will feel satisfied. You can eat it whenever you want.







 Ingredients






  •  2 Teaspoons - Oil
  • 1 Cup -Semolina
  •  1 Medium size - Onion (sliced)
  • 1 - Tomato (chopped)
  • 1/2 - Capsicum (finely chopped)
  • 1/4 cup - Cabbage (finely chopped)
  • 1- Green Chillies (Finely Chopped)
  • 1/2 tsp - Mustard seeds
  • Salt to taste
  • 1 Pinch - Red Chili Powder
  • 1/4 tsp - Black Pepper Powder
  • 1/4 tsp - Chat masala
  • 1/4 cup - Sprouts
  • 2 1/2 Cups of water
  • chopped coriander



How To Make


Put a pan on medium flame and add oil to it.

when oil becomes hot, add the Mustard seeds in the oil, when the mustard seeds start to crack, add the onion, stir it with a spoon.

After 1 minute add green chili, capsicum, tomato, cabbage and sprouts mix and fry for 1 minute.





Now add semolina, mix it for 1 minute.

Add salt, red chili powder, black pepper powder and chat masala and mix it.


Now add lukewarm water to it and stir continuously so that there are no lumps. This process takes about 2 minutes.

add some chopped coriander leaves in it.

Now turn off the gas.

Upma is ready to serve.

note-

You can also add curry leaves to it


RECIPE IN HINDI

                   

रवा उपमा रेसिपी / सूजी उपमा रेसिपी

सूजी का ग्लासेमिक इंडेक्स बहुत कम होता है  इसलिए यह डायबिटीज रोगियों के लिए लाभकारी होती हैं  साथ ही इसमें ढेर सारा फाइबर होता है जो पाचन तंत्र को अच्छा रखता  है।
 सूजी में विटामिन,खनिज , आयरन और अन्य पोषक तत्वों की भरपूर मात्रा में मौजूद होते हैं।
यह एक दक्षिण भारतीय भोजन है इसे खा कर आपको बहुत देर तक भूख नहीं लगती है और आप अपने आप को संतुष्ट महसूस करेंगे । इसे आप जब चाहे खा सकते हैं ।



समय  - 15  मिनिट
4 लोगों के लिए


सामग्री-


  • 1 बड़ा चम्मच -  मूंगफली का तेल
  • 1 कप - सूजी 
  • 1 मध्यम आकार - प्याज ( कटा हुआ )
  • 1 - टमाटर बारीक कटा हुआ (बीज निकाल कर)
  • 1/2 - शिमला मिर्च ( बारीक कटी हुई)
  • 1/4 कप - पत्तागोभी (बारीक कटी हुई)
  • 1- हरी मिर्च ( बारीक कटी हुई)
  • 1/2 छोटा चम्मच - राई
  • नमक स्वादानुसार
  • 1 चुटकी  - लाल मिर्च पाउडर
  • 1/4 छोटा चम्मच  - काली मिर्च पाउडर
  • 1/4 छोटा चम्मच - चाट मसाला
  • 1/4 कप - अंकुरित मूंग
  • 2 1/2 कप - पानी
  • हरा धनिया (बारीक कटा हुआ)


विधि


एक कडाही मध्यम आंच पर रखें और इसमें घी डाले  ।

घी के गर्म होते ही राई डाले जैसे ही राई चटकने लगे तब इसमें प्याज डाले और चम्मच से  हिलाए ।

1 मिनिट बाद  हरी मिर्च,शिमला मिर्च, टमाटर , पत्तागोभी और अंकुरित मूंग डालें, मिलाए और 1मिनिट भूने ।



अब इसमें सूजी डाले, मिलाए और 1 मिनिट मिलाकर भूने।


इसमें नमक, लाल मिर्च पाउडर, काली मिर्च पाउडर और चाट मसाला डालकर मिलाएं।

अब पानी डालकर उबाले ।

अब सूजी डालकर लगातार  हिलाए जिससे गुठलियां नहीं पडे । इस प्रकिया मे 2 मिनिट लगते हैं ।








हरा धनियां काट कर डालें।
अब गैस  बंद कर लें।

अब उपमा परोसने के लिए तैयार हैं ।

नोट-

आप इसमें करी पत्ता भी डाल सकते हैं ।

जब मैं सूजी बाजार से लाती हूं तो स्टोर करने से पहले उसे कढ़ाई में भून कर ठंडा कर कर डिब्बे में डालती हूं उसमें कीड़ा नहीं लगता है ।

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