Ritu's Kitchen: Kulthi (Horse Gram) Mix Dal Recipe / मिक्स कुल्थी दाल

Thursday, 21 September 2017

Kulthi (Horse Gram) Mix Dal Recipe / मिक्स कुल्थी दाल

 Kulthi (Horse Gram) Mix Dal 

These beans are rich in nutrients. They contain Calcium, Iron, Vitamin-A, Phosphorous, Protein, Fiber and Carbohydrate. Kulthi Dal (Horse Gram) good for who suffer from Diabetes, Menstrual Disturbances, Constipation, Kidney Stone and Obesity etc.



Preparation Time-15 Minutes

Cooking Time- 80 Minutes

Serves- 4

Ingredients

  • Horse Gram Dal- 100 gram
  • Kidney Bean ( Rajma ) – 50 gram
  • Cow Pea (Lobia) – 50 gram
  • Chopped Onion – 1 medium size
  • Garlic paste – 1& 1/2 teaspoon
  • Fined chopped Green chillies – 2
  • Tomato paste -3 medium size
  • Mustard seeds – 1/2 teaspoon
  • Cumin Seeds – 1/2 teaspoon
  • Salt – to taste
  • Red chilli powder – 1/2 teaspoon
  • Turmeric Powder – 1/2 teaspoon
  • Coriander powder – 1 1/2 teaspoon
  • Lemon juice – 3 teaspoon
  • Ghee – 2 tablespoons
  • Water – approx 3 glasses

How to make Kulthi mix Dal

Wash Kulthi dal, Rajma, and Lobia.
Soak it for 7-8 hours.
Put mix dal in the cooker add 3 glass of water, salt and turmeric powder then cover with lid.
Put the cooker on high flame for 2 whistles
Now put it on low flame for 45 minutes or till it cooks well.
Then let cooker to cool down.

For Tadka:

Take a pan add ghee in it.
When ghee becomes hot
Add mustard seed and cumin seeds
When seeds cracked
Add chopped onion saute until it turns light brown
Add garlic paste and green chillies, saute for 30 – 35 seconds
Take a small bowl, add 2 teaspoon water, coriander powder and red chilli powder in it and make a paste
Add this paste in the Tadka and stir
When masala release its ghee
Now add tomato paste and saute
Fry masala properly
Put the Masala in the cooker and mix with Dal
Again put the cooker on high flame for 2- 3 whistles
Allow the cooker to cool down
Mash the Dal with  a masher (not much)
Add lemon juice in it.
Garnish with onion and serve with roti or steamed rice.
Recipe in Hindi

   मिक्स कुल्थी दाल

सामग्री:-

  • 100 ग्राम – कुल्थी दाल
  • 50 ग्राम – राजमा
  • 50 ग्राम – लोबिया
  • 1 मध्यम आकार – कटा हुआ प्याज
  • 2 छोटे चम्मच – लहसुन पेस्ट
  • 2 – कटी हुई हरी मिर्च
  • 3 मध्यम आकार – टमाटर का पेस्ट
  • 1/2 चम्मच – राई
  •  1/2 – जीरा
  • नमक स्वादानुसार
  • 1/2 छोटा चम्मच – लाल मिर्च पाउडर
  • 1/2 छोटा चम्मच – हल्दी पाउडर
  • 1 1/2 छोटा चम्मच – धनिया पाउडर
  • 2 छोटे चम्मच – नींबू का रस
  • 1 बड़ा चम्मच – घी
  • 4 कप -पानी

कुल्थी मिक्स दाल बनाने का तरीका :-

कुल्थी दाल, राजमा, और लोबिया को अच्छी तरह पानी में धो लें ।
इसे 7-8 घंटे के लिए पानी में भिगोएँ।
एक प्रेशर कुकर मे सभी दालें ,पानी, नमक और हल्दी पाउडर डालकर पकाए ।
कुकर को 2 सीटी के लिए तेज आंच पर रखें।
फिर इसे धीमी आंच पर 45 मिनट के लिए रखें ।
फिर गैंस बंद करें ।

तड़का के लिए:

गैंस पर कडाही गर्म होने के लिए रखें ।
जब घी गर्म हो जाए तब राई और जीरा डालकर भूने ।
कटे हुए प्याज को उसके पारदर्शी होने तक  भूने लें,
लहसुन पेस्ट और हरी मिर्च डाले व भूने ।
एक छोटी कटोरी लें, इसमें 2 चम्मच पानी, धनिया पाउडर और लाल मिर्च पाउडर डाले और पेस्ट बनाए ।
इस पेस्ट को तडके मे मिलाए ।
जब मसाला घी छोड़ दे ।
अब टमाटर का पेस्ट डाले व भूने। जब मसाला पक जाए इसे
कुकर मे डालें और मिलाएं ।
फिर 2- 3 सीटी के लिए तेज आंच पर कुकर रखें ।उसके बाद गैंस बंद करें ।
जब कुकर में से भाप निकल जाए उसे खोले व नींबू का रस डालकर मिक्स करें ।
रोटी या उबले हुए चावल के साथ परोसें ।

No comments:

Post a Comment

doodh ke ladoo | Dudh ke laddu | Rajasthani dudh Ladoo | Indian boondi ladoo | Traditional Boondi Ladoo Recipe

 Rajasthani Doodh Ladoo | रेसिपी हिंदी में पढ़ने के लिए देखें   Boondi laddus are the favorite of Ganesh ji.  Doodh Boondi ladoos  are very m...