Ritu's Kitchen: राजमा मसाला रेसिपी / Panjabi Rajma recipe / how to make rajma in restaurant style/ Kidney Beans Curry Recipe/ easy rajma recipe/ rajma masala recipe in hindi

Wednesday 13 June 2018

राजमा मसाला रेसिपी / Panjabi Rajma recipe / how to make rajma in restaurant style/ Kidney Beans Curry Recipe/ easy rajma recipe/ rajma masala recipe in hindi

  Rajma Masala


The Punjabi's favorite rajma recipe  (Restaurant style) made in one pot, the recipe which makes you lick your fingers. The recipe is really easy but before we get to the recipe, let's know the benefits of Rajma: -
1. It contains plenty of protein, magnesium, potassium, iron, carbohydrate, phosphorus.
2. There are plenty of anti-oxidants that protect against unforeseen wrinkles.
3. Rich in fiber,so the digestive system is fine.

But if you want to get all its properties, then soak it for 7-8 hours, then make it.
Let's now make the recipe:






Soaking Time - 7 to 8 hours
Preparation time- 10 Minutes
Cooking Time - 55 Minutes
Serves - 4 people

Ingredients


  • Kidney beans (Rajma) - 1 cup
  • Onion paste - 1/4 cup
  • Ginger garlic paste - 2 tablespoons
  • Tomato puree - 1 cup
  • Salt to taste
  • Red chilly powder - 1/2 teaspoon
  • kashmiri Mirchi powder - 3/4 teaspoon
  • Turmeric powder - 1/2 teaspoon
  • Coriander powder - 1 1/2 teaspoon
  • Oil - 2 tablespoons 
  • Garam masala - 1/2 teaspoon
  • Kasoori methi - 1 teaspoon
  • Water - 1 1/4 Liter


How to make Panjabi style Rajma


Wash the rajma(kidney beans) with water thoroughly and keep it soak for at least 7-8 hours.
After 8 hours, prepare for the tempering for Rajma(kidney beans).


Grate tomato, onion, garlic, and ginger separately in a mixer.

Put 2 tablespoons of oil in the cooker and heat it and put onion on it and roast it pink.





Now add ginger garlic paste and fry it when the oil leaves,



then add salt, Kashmiri chilli powder, Red chilli powder, turmeric and coriander powder and fry it, add 1 big spoon water and mix well.






When the oil is released,

add tomato puree



 and fry it after frying the masala,




add soaked kidney beans ( Rajma) and add about 1 1/4 liters of water and put the lid and whistle on the cooker, add 1 whistle on high flame then keep it for 45 minutes on a low flame.

Turn off the gas after 45 minutes.
When the steam of the cooker leaves,



 add garam masala powder and kasoori methi in it.

Rajma Masala is ready.



  Note-


The taste of water is different everywhere, so cook rajma until it completely melts.

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RECIPE IN HINDI


राजमा  मसाला 

पजाबियों का मनपसंद राजमा वो भी रेस्टोरेंट स्टाइल, एक ही बर्तन में बने वाला, उंगलियां चाटते रहने वाली रेसिपी, अब राजमा बना आसान होगा-- पर रेसिपी बताने से पहले राजमा के गुण भी जान लें-:
1, राजमा प्रोटीन का भंडार है।
2. इसमें मैग्नीशियम, पोटेशियम, आयरन, कार्बोहाइड्रेट , फास्फोरस भरपूर मात्रा में पाया जाता है।
3. इसमें भरपूर मात्रा में एंटी-ऑक्सीडेंट्स होते हैं जो असमय आने वाली झुर्रियों से बचाते हैं।
4. फाइबर से भरपूर है इसलिए पाचन क्रिया ठीक रहती है।

पर एक बात और इसके सारे गुण आप पाना चाहते हैं तो इसे पहले 7-8 घंटे तक भिगो दें फिर बनाए जिन्हें इसे खाने के बाद गैस बनती है उन्हें वह समस्या भी नहीं होगी।

चलिए अब रेसिपी बनाते है-:




भिगोने का समय- 7  - 8  मिनिट
तैयारी का समय- 10  मिनिट
पकाने का समय -  55 मिनिट
4 व्यक्तियों के लिए


सामग्री


  • राजमा -1 कप 
  • प्याज का  पेस्ट - 1 /4  कप  
  • अदरक लहसुन  का  पेस्ट  - 2  बड़े चम्मच 
  • टमाटर प्यूरी  - 1  कप 
  • 2 चम्मच - तेल
  • कश्मीरी मिर्च पाउडर -3/4 छोटा चम्मच 
  • लाल  मिर्च पाउडर - 1//2 छोटा चम्मच
  • हल्दी पाउडर -1/2  छोटा चम्मच
  • धनिया  पाउडर -1 1/2 छोटा चम्मच 
  • नमक स्वादानुसार 
  • तेल -2  बड़े चम्मच
  •  गरम मसाला पाउडर -1/2  छोटा चम्मच
  •  कस्तूरी मेथी -1/2 छोटा चम्मच
  • 1 1/4 लीटर - पानी 



बनाने का तरीका

राजमा को अच्छी तरह पानी से धोकर,कम से कम 7-8 घंटे के लिए भिगोकर रख देंगे ।



8 घंटे के बाद राजमा के लिए तड़के की तैयारी करें।
टमाटर,प्याज,लहसुन और अदरक को मिक्सी में अलग- अलग पीस लें।
कुकर में 2 बड़े चम्मच तेल डाल कर गरम करें और उसमें प्याज डालकर गुलाबी भूने।


अब अदरक लहसुन का पेस्ट डाल कर भूनें जब तेल छोड दें



फिर इसमें नमक, कश्मीरी मिर्च पाउडर, मिर्च पाउडर, हल्दी और धनिया पाउडर डालकर भूनें साथ ही 1 बडा चम्मच पानी डालें और मिलाएं।


 जब तेल छोड दें फिर टमाटर का पेस्ट डाल कर भूनें
जब मसाला भून जाए




इसमें भिगोएं हुए राजमा डालें और करीब 1 1/4लीटर पानी डालकर और कुकर को ढक्कन और सीटी लगाकर  तेज आंच पर 1 सीटी दें फिर धीमी आंच पर 45 मिनिट के लिए रखे।
जब 45 मिनिट हो जाए तो गैस बंद कर दें।
जब कुकर की भाप निकल जाए



 तब इसमें गरम मसाला पाउडर और कस्तूरी मेथी डालकर परोसें।



नोट-

हर जगह पानी का स्वाद अलग अलग होता है इसलिए राजमा तब तक पकाएं जब तक वह पूरी तरह गल नहीं जाए।

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